Ο 74χρονος ακτιβιστής Άνα Χαζάρε δήλωσε ότι τερματίζει σήμερα την απεργία πείνας που είχε αρχίσει, επέμεινε όμως ότι η μάχη για ένα ισχυρό νόμο που θα προωθήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς συνεχίζεται.

Ο Χαζάρε άρχισε τριήμερη απεργία πείνας την Τρίτη στο Μουμπάι ζητώντας ένα νόμο που θα προωθούσε τη δημιουργία υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη θέσπιση θέσης ανεξάρτητου διαμεσολαβητή για το σκοπό αυτό, αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε και γιατροί τον κάλεσαν να εγκαταλείψει την απεργία πείνας.

Η ανακοίνωση του Χαζάρε σημειώθηκε μια ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της διαφοράς από τη Λοκ Σάμπα (κάτω βουλή). Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ράτζγια Σάμπα (άνω βουλή) σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Ο Χαζάρε χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αδύναμο και τόνισε ότι δεν συμπεριέλαβε τις προτάσεις που είχε κάνει η οργάνωσή του, την οποία έχει ονομάσει «Η Ινδία Εναντίον της Διαφθοράς».

Προειδοποίησε τους πολιτικούς της κυβερνητικής συμμαχίας που συμμετέχουν στις εκλογές σε πέντε κρατίδια το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

«Σε κάθε κρατίδιο, θα πούμε στον κόσμο “μην ψηφίζετε αυτούς τους προδότες”», δήλωσε ο Χαζάρε.

Το νομοσχέδιο συζητείτο εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανμοάν Σινγκ έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο δείκτης διαφθοράς στην Ινδία είναι πολύ υψηλός. Για το 2011 η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη χώρα στην 95η θέση μεταξύ 183 κρατών.