Οι προετοιμασίες για τη δίκη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) προχωρούν βάσει σχεδίου και η έναρξή της αναμένεται το φθινόπωρο του 2012, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του ICTY, Σερζ Μπράμερτζ.

Ο Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα», κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των κανόνων του δικαίου πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στην Κροατία και συνελήφθη στη Σερβία με βάση ένταλμα που είχε εκδώσει σε βάρος του το ICTY

«Αμέσως μετά τη σύλληψή του η ομάδα μας ενισχύθηκε με προσωπικό που είχε αναλάβει άλλες υποθέσεις. Και τώρα εξακολουθούν να εργάζονται παράλληλα σε δύο υποθέσεις, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ICTY για τα επόμενα δύο χρόνια» εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου.

Ο κ. Μπράμερτζ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης του κατηγορούμενου για γενοκτονία, πρώην διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη στη Σερβία φέτος το Μάιο.

«Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς άργησε 15 χρόνια, αλλά η εισαγγελία θα είναι έτοιμη για τη δίκη, την έναρξης της οποίας θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο» πρόσθεσε ο κ. Μπράμερτζ.