Δικαστήριο της νοτιοδυτικής Κίνας καταδίκασε σήμερα τον αντιφρονούντα συγγραφέα Τσεν Ουέι σε κάθειρξη εννέα ετών για υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του.

«Είναι αθώος. Άσκησε κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτι που δεν απαγορεύεται από κανένα νόμο», δήλωσε ο δικηγόρος του, Ζενγκ Τζιανουέι.

«Έγραψε απλώς μερικά δοκίμια, στα οποία ουδέποτε ζήτησε την ανατροπή της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Λιανγκ Σιαοτζούν, ένας άλλος δικηγόρος του συγγραφέα. Πρόσθεσε ότι, με την απαγγελία της απόφασης, ο πελάτης του φώναξε: «Είμαι αθώος, η δημοκρατία θα νικήσει και αυτό θα είναι το τέλος των δικτατόρων».

Ο Τσεν, γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αναδείχτηκε από το δημοκρατικό κίνημα της πλατείας Τιενανμέν που πνίγηκε στο αίμα το 1989. Τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη από την αστυνομία στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διώξεων σε βάρος αντιφρονούντων μετά τις εκκλήσεις για τις αποκαλούμενες «διαδηλώσεις του γιασεμιού» κατά τα πρότυπα των κινητοποιήσεων στις αραβικές χώρες.

Το δικαστήριο του Σουινίνγκ χρειάστηκε λιγότερες από τρεις ώρες για να καταδικάσει τον Τσεν Ουέι, όπως ανέφερε το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία (CHRD) του Χονγκ Κονγκ. Ο συγγραφέας καταδικάστηκε επίσης σε διετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Σύμφωνα με μια άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, την Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, (HRIC), ο συγγραφέας ήταν μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει τη «Χάρτα 08», ένα μανιφέστο που ζητούσε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Εξαιτίας του κειμένου αυτού ο Λιου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο του Πεκίνου είχε καταδικάσει άλλον ένα γνωστό αντιφρονούντα, το δικηγόρο Γκάο Ζισένγκ, σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία ότι «παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του».