Η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε οκτώ βουλευτές του πράσινου φιλελεύθερου κόμματος LMP στην διάρκεια διαδήλωσης στην πύλη του κτιρίου του κοινοβουλίου, αφού αυτοί αποποιήθηκαν της νομικής ασυλίας τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπάλιντ Λίντερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Τέθηκαν υπό κράτηση και μετήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα», είπε ο Λίντερ. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αστυνομία ετοιμάζεται να απομακρύνει και άλλους βουλευτές του κόμματος από το σημείο όπου γίνεται η διαδήλωση.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που απομάκρυνε η αστυνομία από την είσοδο της Βουλής – όπου νωρίτερα είχαν αλυσοδεθεί βουλευτές – ήταν ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρσανι.

Η κυβερνώσα συμμαχία στην Ουγγαρία σχεδίαζε να θέσει προς ψήφιση σήμερα νόμους που μεταρρυθμίζουν το εκλογικό σύστημα και τους κανόνες λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται έντονα η ΕΕ. Τα μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος LMP θεωρούν τα νομοθετήματα αυτά είναι πλήγμα για τη δημοκρατία.