Σοβαρά λάθη στην έκθεση που χαρακτηρίζει ψυχωτικό τον Άντερς Μπρέιβικ εντοπίζουν πολλά μέλη της επιτροπής ψυχιάτρων που θα εξετάσουν το πόρισμα των διορισμένων από το δικαστήριο ψυχιάτρων. Η έκθεση αποφάνθηκε ότι ο δράστης είναι ψυχωτικός και επομένως δεν πρέπει να σταλεί στη φυλακή αλλά σε ψυχιατρικό ίδρυμα για τη δολοφονία 77 ανθρώπων τον Ιούλιο.

«Η επιτροπή είναι απολύτως διχασμένη», ανέφερε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός NRK στην ιστοσελίδα του προσθέτοντας ότι η επταμελής επιτροπή μπορεί να ζητήσει νέα διάγνωση.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στο Οσλο και της επίθεσης εναντίον μελών της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος που βρίσκονταν σε κατασκήνωση κι ότι προέβη στις πράξεις αυτές στο όνομα μιας αντιμεταναστευτικής ιδεολογίας.

Σύμφωνα με τον NRK, τρία μέλη της επιτροπής είχαν «σοβαρές ενστάσεις» ως προς την διάγνωση της 29ης Νοεμβρίου από δύο διορισμένους από το δικαστήριο ψυχιάτρους και τουλάχιστον ένας από αυτούς αμφισβήτησε το πόρισμα ότι ο Μπράιβικ δεν μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

«Υπάρχουν διαφωνίες για το αν ο Μπρέιβικ είναι ψυχωτικός», ανέφερε το NRK. «Κάποιοι επικρίνουν το γεγονός ότι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του Μπρέιβικ δεν αναφέρονται στην έκθεση».

Η επιτροπή ανέφερε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αν η επιτροπή συμφωνήσει με την διάγνωση περί ψύχωσης, ο Μπράιβικ, βάσει του νορβηγικού νόμου, δεν μπορεί να πάει στη φυλακή.

Οι περισσότερες εκθέσεις ψυχολογικής αξιολόγησης από διορισμένη από το δικαστήριο επιτροπή επιβεβαιώνονται στη συνέχεια από την επιτροπή αναθεώρησης.