Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι να επιλύσει με τον διάλογο την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα, μερικές ημέρες πριν από την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Μπάιντεν συζήτησε επίσης για την κατάσταση με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου Ουσάμα αλ-Νουτζάιφι και είπε στους δύο άνδρες ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στο Ιράκ» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε βάρος του Χασέμι, που είναι σουνίτης και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ιρακίγια, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Αργά χθες Τρίτη ο Χασέμι απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Ορκίζομαι στο Θεό ότι ποτέ δεν διέπραξα κανένα λάθος που να εμπλέκει ιρακινό αίμα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Ωστόσο δήλωσε έτοιμος να δικαστεί αν η δίκη του διεξαχθεί σε αυτή την αυτόνομη περιοχή. «Προτείνω να μεταφερθεί ο φάκελος στο Κουρδιστάν» είπε ο Χασέμι που βρισκόταν στην πρωτεύουσα αυτής της περιοχής στο βορρά της χώρας. «Σε αυτήν τη βάση, θα ήμουν έτοιμος να δικαστώ», πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του Χασέμι σε ομολογίες τους που μεταδόθηκαν από την ιρακινή τηλεόραση είπαν ότι σχεδίασαν και διέπραξαν επιθέσεις και ότι λάμβαναν χρήματα από τον αντιπρόεδρο. Ο Χασέμι υπογράμμισε ότι οι ομολογίες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά που τον εμπλέκουν σε επιθέσεις είναι παντελώς κατασκευασμένες, ενώ ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στην έρευνα και τις ανακρίσεις.