Το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι αποφάσισε να μην παρατείνει την αποστολή του για στρατιωτική εκπαίδευση στο Ιράκ μετά το 2011, όπως δήλωσε ένας ιρακινός αξιωματούχος, τονίζοντας όμως ότι δεν θα μπορούσε να την παρατείνει αν η νομική ασυλία των μελών του δεν παραταθεί επίσης.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη απόφαση, αλλά δεδομένου ότι η ιρακινή κυβέρνηση μας ζητά να παραταθεί η αποστολή, θα πρέπει επίσης να παραταθεί και το νομικό πλαίσιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Διατηρούμε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση και ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημα του Ιράκ να παρατείνουμε την αποστολή μας με βάση το νομικό πλαίσιο που έχουμε από το 2009», πρόσθεσε.

Όμως το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο διοίκησης που συγκεντρώνει στους κόλπους του τους πρέσβεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του θέματος και δεν έλαβε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση ότι η Βαγδάτη αρνείται την παράταση της ασυλίας για τα μέλη της αποστολής.