Το συμβούλιο Cobra συγκαλει σήμερα το πρωί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τη χώρα της και όλη την Ευρώπη να περνά άλλη μια νύχτα τρόμου με τρία «χτυπήματα» στο Λονδίνο που η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι αποτελούσαν συντονισμένες επιθέσεις τρομοκρατίας.

Στις συνεδριάσεις αυτές λαμβάνουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η αστυνομία του Λονδίνου εκτιμά πως συνολικά οι δράστες των επιθέσεων δεν ήταν πάνω από τρεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Αφού συνομίλησα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε η Μέι.

al05

Όλα άρχισαν αργά τη νύχτα, όταν τρεις δράστες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οδήγησαν ένα βαν πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου. Οι περιγραφές αναφέρουν πως το όχημα έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα κι έκανε ζιγκ ζαγκ.

Στη συνέχεια οι δράστες μετακινήθηκαν προς την κοντινή περιοχή Μπόροου Μάρκετ κι επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους πεζούς.

Εκεί οι βρετανικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά των τριών δραστών με αποτέλεσμα εκείνοι να πέσουν νεκροί.

ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τη βρετανική αστυνομία, έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις και τουλάχιστον τριάντα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία της βρευανικής πρωτεύουσας.

Μέσω Twitter η αστυνομία καλούσε τους πολίτες να «τρέξουν, να κρυφτούν και να μιλήσουν» εάν είναι θύματα της επίθεσης.ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οι επιθέσεις συνέβησαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία και λίγες μέρες μετά το χτύπημα βομβιστή αυτοκτονίας με 22 νεκρούς στο Μάντσεστερ, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

al05

Το BBC μετέδωσε φωτογραφία με δύο πρόσωπα που πιστεύεται πως είναι δύο από τους δράστες των επιθέσεων στο Λονδίνο.

gabriellesciotto

Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές ανθρώπων που βρέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων. «Έδειχνε να έχει στόχο τους ανθρώπους. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω» περιέγραψε τις κινήσεις του βαν ο Mark Roberts, μιλώντας στο Reuters. «Ήταν τρομακτικό».

ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Οδηγός ταξί περιέγραψε στο BBC πως τρεις άνδρες βγήκαν από το βαν με μεγάλα μαχαίρια και «όρμησαν στην τύχη μαχαιρώνοντας ανθρώπους».

Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε σκηνές αλλοφροσύνης με πολίτες να αναζητούν καταφύγιο στα μπαρ της συνοικίας Μπόροου και να πετούν καρέκλες και τραπέζια στους δράστες για να προστατευτούν.

ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Για εσκεμμένη και θρασύδειλη ενέργεια έκανε λόγο ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. «Την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις».