Την αναγκαιότητα οι Σέρβοι του Κοσόβου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και να καταστήσουν δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία των εκπροσώπων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) επισήμανε ο επικεφαλής της αποστολής Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

«Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση. Υπήρξε κατανόηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα» είπε.

Ο επικεφαλής της Eulex δήλωσε ότι μετέφερε στον πρόεδρο της Σερβίας την εκτίμησή του για την τρέχουσα κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο και κυρίως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Eulex, είναι η αδυναμία ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Είναι αναγκαίο η Eulex να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στο βορρά και σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος και αυτό μετέφερα στον πρόεδρο, επειδή η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορεί η Eulex να εκπληρώσει την αποστολή της, την εφαρμογή του κράτους του νόμου» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) χαιρέτισε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στην περιοχή Γιαγκνιένιτσα στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ του βορείου Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η άνευ όρων ελεύθερη κυκλοφορία στο Κόσοβο δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγματεύσεων, τονίζεται σε ανακοίνωση της KFOR, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου.

Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη διατήρηση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κόσοβο και ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία, το συντομότερα δυνατό.

Ο κ. Μπογκντάνοβιτς είπε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι ήρεμη και η ζωή άρχισε να εξομαλύνεται και ότι ένα μέρος των οδοφραγμάτων έχει απομακρυνθεί, αλλά σε άλλα μέρη εξακολουθούν να υπάρχουν.