Ξεκίνησε χθες από την πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας με προορισμό την Αλάσκα ερευνητική αποστολή, που έχει ως στόχο να επαναλάβει την πορεία που ακολουθούσαν τους προηγούμενους αιώνες οι Ρώσοι που μετανάστευαν από την Σιβηρία με προορισμό την Βόρειο Αμερική, ακολουθώντας την πορεία της διαδρομής που έκαναν οι έμποροι της Σιβηρίας τον 19ο αιώνα.

Τα μέλη της αποστολής, θα διανύσουν μια απόσταση 11.000 χιλιομέτρων με το φουσκωτό καταμαράν «Ισκάτελ» (Εξερευνητής) που τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται γι να αντέχει σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η αποστολή είχε ως αφετηρία την λίμνη Βαϊκάλη, ενώ στη συνεχεία θα διανύσει μια πορεία μέσω του ποταμού Λένα και άλλων ποταμών της ρωσικής Άπω Ανατολής, έως ότου βγει στην Αχοτσκική και Βερίγγειο Θάλασσες.

Η αποστολή αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ορόσημο, καθώς όπως δήλωσε κατά την αναχώρηση της και ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας Ιρκούτσκ, Αντόν Παγκασόφ, ξεκινάει από το Ιρκούτσκ για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, ακολουθώντας μια ιστορική πορεία, χάρη στην οποία η επαρχία του Ιρκούτσκ κατάφερε να μετατραπεί σε μια τεράστια έκταση που έφθασε έως την Βόρειο Αμερική.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ιρκούτσκ, έβαλε την υπογραφή του πάνω στη σημαία της αποστολής. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αποστολής «Βαϊκάλη –Αλάσκα», Ανατόλι Καζακέβιτς, πάνω στην σημαία απεικονίζεται ο χάρτης των ανατολικών εδαφών της Ρωσίας του 19ου αιώνα, στον οποίο θα σημειωθούν τα κύρια σημεία από τα οποία θα περάσει η αποστολή σε πέντε περιφέρειες της Ρωσίας όπως και στην επικράτεια των ΗΠΑ, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή, θα αποτελέσει ένα αναμνηστικό μουσειακό έκθεμα.

Η αποστολή αναμένεται να φθάσει στην πόλη Άνκορειτζ των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30 Αυγούστου. Η αποστολή συμπίπτει με την 150η επέτειο από την πώληση της Αλάσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες επετείους, όπως τα 210 χρόνια από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ η την 200η επέτειο από την άφιξη μοίρας τουρ ρωσικού στόλου στην Χαβάη. Χορηγός της αποστολής είναι η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι το πρακτορείο Tass.