Παρότι οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως βάζουν στο αρχείο την έρευνα για υπόθεση βιασμού σε βάρους του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως και πάλι θα συλληφθεί εάν βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου έχει βρει άσυλο από το 2012.

Ο 45χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού πριν 5 χρόνια για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο ίδιος φοβόταν πως η Σουηδία μπορεί να τον παρέδιδε τις ΗΠΑ όπου θα διωκόταν για τη δημοσιοποίηση, μέσω WikiLeaks, χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν πως τερματίζουν την έρευνα για τη υπόθεση του βιασμού- για την οποία ο Ασάνζ αρνείτο τις κατηγορίες.

Ωστόσο η αστυνομία του Λονδίνου εξέδωσε ανακοίνωση, μετά τη δήλωση των σουηδικών αρχών, ξεκαθαρίζοντας πως ο Ασάνζ παρέμενε καταζητούμενος.

«Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από το 2012» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να το εκτελέσουμε, εάν βγει από τη πρεσβεία».