Κανονικά λειτουργεί και πάλι το 90% των εργοστασίων της Renault, μετά την προσωρινή παύση εργασιών σε Γαλλία και Ρουμανία, λόγω της κυβερνοεπίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 150 χώρες.

Ο καταστροφικός ιός WannaCry «χτύπησε» το βράδυ της Παρασκευής τα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε 150 χώρες κι έπληξε, μεταξύ άλλων, και τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η γαλλική κρατική υπηρεσία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ANSSI) προειδοποίησε για πιθανές ανάλογες επιθέσεις σύντομα τονίζοντας πως η Renault δεν ήταν η μόνη που έπεσε θύμα.

«Υπάρχουν και άλλες» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γκιγιόμ Πουπάρ. Η κυβερνητική αυτή υπηρεσία συνεργάζεται με τους στόχους που επλήγησαν για την αποκατάσταση του προβλήματος που προκλήθηκε.

Ο ρυθμός της επίθεσης του WannaCry επιβραδύνθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής αφού το κακόβουλο αυτό λογισμικό που απαιτεί λύτρα (ransomware) κλείδωσε τα αρχεία περισσοτέρων από 100.000 χρηστών αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν 300 με 600 δολάρια για να επανακτήσουν τα δεδομένα τους.

«Θα πρέπει να αναμένουμε παρόμοιες επιθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων. Οι δράστες ενημερώνουν το λογισμικό τους…άλλοι δράστες θα διδαχτούν από αυτή τη μέθοδο και θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις», τόνισε η ANSA.