Είκοσι τρεις στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απομάκρυνση οδοφραγμάτων στην περιοχή Γιαγκνιένιτσα στο βόρειο Κόσοβο.

«Η επιχείρηση της KFOR το πρωί της Δευτέρας για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων διεξήχθη σύμφωνα με το σχέδιο. Η KFOR, με βάση την εντολή της, αποκατέστησε την ελεύθερη κυκλοφορία. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής και χωρίς χρήση βίας προς τους διαδηλωτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση της δύναμης.

Αργότερα, όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην KFOR και τραυμάτισαν στρατιώτες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την απομάκρυνση οδοφραγμάτων στο δρόμο προς τη διάβαση Μπρνιάκ, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

«Μέχρι τώρα οι στρατιώτες της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, αλλά θα κάνουν χρήση όλων των κατάλληλων μέσων, αν οι ζωές τους εξακολουθήσουν να απειλούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή ανθρώπινες ζωές είναι απαράδεκτη. Η KFOR θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών και των στρατιωτών», τονίζεται.

Η κατάσταση στη Γιαγκνιένιτσα εξομαλύνθηκε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, όταν η KFOR απομάκρυνε το οδόφραγμα, αλλά στην περιοχή συνέχισαν να συγκεντρώνονται Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου.