Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το ατύχημα στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για μια ριζική αναθεώρηση του ζητήματος της πυρηνικής ενέργειας τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και στους απλούς ανθρώπους.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του βρετανικού δικτύου BBC, δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας. Όπως προκύπτει, μάλιστα, σε χώρες που διατηρούν πυρηνικά προγράμματα, η αντίθεση σε αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερη σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2005, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελούν Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 23.231 ανθρώπων σε 23 χώρες, από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο,

-μόλις το 22% των ερωτηθέντων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά ασφαλής»
-περισσότεροι από 7 στους 10 είπαν ότι η χώρα τους θα μπορούσε «να αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια μέσα σε 20 χρόνια» εάν επικεντρωθεί στις ΑΠΕ
-σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 4 στους 10 τάσσονται υπέρ της χρήσης των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων, χωρίς την κατασκευή νέων
-ενώ 3 στους 10 θα ήθελαν το άμεσο κλείσιμο όλων των εργοστασίων.

Ενδεικτικό, πάντως, της παγκόσμιας αυτής τάσης είναι ότι π.χ. στη Γαλλία η οποία καλύπτει το 75% των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια, το ποσοστό όσων αντιτίθενται στη χρήση ανέβηκε από το 66% (2005) στο 83%, ενώ στη Ρωσία από το 61% άγγιξε το 83%.