Για πρώτη φορά, μετά τη δολοφονική επίθεση στο νησί Ουτόγια, οι Νορβηγοί έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν το δολοφόνο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να τηλεφωνεί στην αστυνομία και να ζητά να παραδοθεί.

Το τηλεφώνημα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και ακούγεται ο 32χρονος, που συστήνεται ως «Διοικητής Άντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος», να λέει στις Αρχές ότι θέλει να παραδοθεί. Όταν, όμως, οι αστυνομικοί του ζητούν να δώσει τον αριθμό του κινητού του, εκείνος πιέζεται και το κλείνει.

Στη συνέχεια πυροβολεί και τα υπόλοιπα θύματά του και καλεί ξανά την αστυνομία. «Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου… οπότε θέλω να… παραδοθώ», δήλωσε.

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν κατέβασε το όπλο του όταν θεώρησε ότι είχε κάνει ήδη αρκετή ζημιά» λέει ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπεσταντ, εγείροντας ερωτήματα για την ψυχική κατάσταση της υγείας του πελάτη του.

« Ο κόσμος σίγουρα δεν θα χαρεί να ακούσει τη φωνή του Μπρέιβικ να μεταδίδεται στο σαλόνι του, κυρίως εκείνοι που βρίσκονταν στο νησί και τον άκουσαν να φωνάζει» είπε ο δικηγόρος των θυμάτων Τζον Κρίστιαν Έλντεν.