Απόφαση σε βάρος του Τζον Πλατ, πατέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, επειδή είχε πάει την κόρη του για διακοπές στη Disney World στη διάρκεια της περιόδου των μαθημάτων. Το σκεπτικό του Δικαστηρίου ήταν ότι οι γονείς θα πρέπει να τηρούν τους σχολικούς κανονισμούς και να μην αυθαιρετούν.

Όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Πλατ έδρασε παράνομα παίρνοντας την κόρη του ταξίδι στην Disney World στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2015, παρά την αντίθετη γνώμη των σχολικών αρχών.

Η απόφαση αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε όποιον γονέα επιχειρήσει μελλοντικά να κάνει κάτι ανάλογο σε αγγλικό σχολείο χωρίς την έγκριση της διεύθυνσης, όπως σημειώνει το Reuters, ενώ ο Πλατ σημείωσε πως η απόφαση σημαίνει πως κάθε αδικαιολόγητη απουσία θα μετατρέπεται πλέον σε ποινικό αδίκημα.

«Οι αδικαιολόγητες απουσίες προκαλούν αναστάτωση, όχι μόνο στο παιδί (που απουσιάζει) αλλά και στην εργασία των άλλων μαθητών» δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρέντα Χέιλ. «Αν ένας μαθητής μπορεί να απουσιάσει όποτε βολεύει τον γονέα, τότε μπορούν και οι άλλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πλατ είχε αρνηθεί να καταβάλει πρόστιμο 120 λιρών που του είχαν επιβάλλει οι τοπικές αρχές επειδή είχε πάει την κόρη του, η οποία τότε ήταν επτά ετών, διακοπές παρά τις αντιρρήσεις του σχολείου της στο νησί Γουάιτ, κοντά στις ακτές της νότιας Αγγλίας. Είχε ισχυριστεί ότι η κόρη του είχε παρακολουθήσει στη διάρκεια του χρόνου πάνω από το 90% των σχολικών μαθημάτων κι ως εκ τούτου παρακολουθούσε κανονικά τα μαθήματα.

Με την άποψη αυτή είχαν συνταχθεί κατώτερα δικαστήρια, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η «κανονική» παρακολούθηση σημαίνει «σύμφωνη με τους κανονισμούς που έχει ορίσει το σχολείο».