Τέσσερις ολόκληρες ώρες διήρκησε η τηλεοπτική μάχη με τους 11 υποψηφίους για την γαλλική προεδρία. Μετά την ολοκλήρωσή της περασμένα μεσάνυχτα οι κάμερες των ρεπόρτερς στους διαδρόμους της τηλεόρασης BFM κατέγραφαν τα χαμόγελα ικανοποίησης ιδιαίτερα των λεγόμενων «μικρών» υποψηφίων, που οι σφυγμομετρήσεις τους δίνουν λιγότερο από 3% στα ποσοστά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γι’ αυτούς, ήταν η πρώτη φορά.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, η αντιπαράθεση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, και αναμφισβήτητα γνωρίσαμε καλύτερα τον χαρακτήρα του καθενός» δήλωσε ο Νικόλας Ντιπόν Ενιάν (εθνικιστής αλλά και φιλοευρωπαίος) που είχε έντονα διαμαρτυρηθεί για την προηγούμενη τηλεμαχία (20 Μαρτίου) ανάμεσα μόνο στα 5 φαβορί, και είχε δημοσίως ζητήσει την τηλεμαχία και των 11 υποψηφίων.

AP_17094720786300

Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα, υπήρξαν στιγμές που η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ζωντανή με αντιπαραθέσεις ορισμένων στις θέσεις αντιπάλων τους, ή γραφικές απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Κατά γενική ομολογία, βασικοί κερδισμένοι της χθεσινής τηλεμαχίας, θεωρούνται τελικά οι «μικροί» υποψήφιοι, που έγιναν πλατύτερα γνωστοί, όπως ο Φιλίπ Πουτού υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, (NPA) που ήταν ο μόνος που κατόρθωσε να προκαλέσει χειροκροτήματα μετά από μια παρέμβασή του. Ήταν ο μόνος που τόλμησε να σπάσει το καθωσπρέπει κλίμα της συζήτησης και να απευθυνθεί στους Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν κατηγορώντας τους ότι «κλέβουν από τα δημόσια ταμεία» ο μεν ένας μέσω της οικογένειάς του, η δε Λεπέν από την Ευρώπη. Τα μικρόφωνα συνέλαβαν τη χαμηλόφωνη αντίδραση του Φρανσουά Φιγιόν ότι θα κάνει μήνυση στον Πουτού, που όμως έμεινε αδιάφορος.

Ο υποψήφιος του ΝPA κατηγόρησε ειδικά τη Λεπέν για το ότι δεν παρουσιάζεται στην κλήση των δικαστών, αντιπαραθέτοντας το ιδιαίτερα πετυχημένο «εμείς όμως οι απλοί πολίτες δεν έχουμε εργατική ασυλία». Φράση που προκάλεσε χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους και που είχε ιδιαίτερη απήχηση στα κοινωνικά μέσα.

ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ

Η καταπολέμηση της ανεργίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η παραμονή της Γαλλίας στην Ευρώπη ή Frexit, η καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και η προστασία των Γάλλων, η ηθική στην πολιτική ζωή και το κοινωνικό κράτος, ήταν οι προκαθορισμένοι άξονες συζήτησης, η οποία όμως δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε βάθος λόγω περιορισμών στον χρόνο.

Ο χρόνος ήταν αναμφισβήτητα η κυρίαρχη δύναμη, ο κάθε υποψήφιος είχε συνολικά ένα τέταρτο στη διάθεσή του για να παρουσιάσει τις ιδέες του και το ταλέντο του απαντώντας στις ερωτήσεις.

Στον τομέα της εργασίας κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής οδηγίας «Μπολκεστάιν» για την κινητικότητα των εργαζομένων στην Ευρώπη, με την πλειοψηφία των υποψηφίων να θέλουν να την καταργήσουν, με στόχο την προστασία των Γάλλων εργαζομένων. Ο Εμανουέλ Μακρόν διαφοροποιήθηκε έντονα επ’αυτού, αναγνωρίζοντας μεν ότι οι Γάλλοι με τις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν μειονεκτούν, υποστήριξε όμως ότι θα διατηρήσει την οδηγία βελτιώνοντάς την.

Ενα άλλο σημείο έντονης αντιπαράθεσης ήταν ανάμεσα στον Ζαν Λικ Μελανσόν και την Μαριν Λεπέν γύρω από το θέμα της «κοσμικότητας» του γαλλικού πολιτεύματος. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου απαντώντας σε ερώτημα για την προστασία της γαλλικής κοινωνίας και των παραδόσεων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν τελευταία ορισμένες δημαρχίες «στο να στήνουν φάτνες τα Χριστούγεννα» στους χώρους υποδοχής τους.

Η αντίδραση του Ζ. Λ. Μελανσόν ήταν σχεδόν βίαιη : «Αφήστε μας ήσυχους με τη θρησκεία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε τις ιδιοτροπίες σας, τα ευρήματά σας για να μας επιβάλετε τον τρόπο ζωής σας που δεν είναι ο δικός μας» δήλωσε.

Ατάραχη η Μαρίν Λεπέν δεν δίστασε λίγο αργότερα να δηλώσει ότι «η Γαλλία έχει γίνει σχολείο για τους τζιχαντιστές» προκαλώντας εκφράσεις έκπληξης από πολλούς αντιπάλους της.

ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ

Στο θέμα της Ευρώπης, η εντύπωση που έδωσε η ολομέλεια ήταν ότι η σκέψη του Frexit κυριαρχεί. Ο καθένας βέβαια υποσχέθηκε ότι αρχικά θα κάνει προσπάθεια να αλλάξει τις Συνθήκες. Σε κάθε τέτοια παρέμβαση ο Φρανσουά Ασελινό (Λαϊκή Δημοκρατική Ένωση) παρουσίαζε και ένα έγγραφο ή ανέφερε από μνήμης ένα άρθρο της ιδρυτικής Συνθήκης που αποδείκνυε ότι οι όποιες προσπάθειες αλλαγών στην ΕΕ ήταν «φρούδες ελπίδες» των υποψηφίων.

Η γενική αίσθηση που άφησε η χθεσινή τηλεμαχία ήταν ότι για ακόμα μια φορά ο Ζ.Λ. Μελανσόν απέδειξε την μεγάλη ρητορική του ικανότητα, που σίγουρα θα του επιτρέψει να κερδίσει ακόμα κάποια ποσοστά, όπως διαφαίνεται και από τις δύο σφυγμομετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την τηλεμαχία :

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ELABE ο Μελανσόν κρίθηκε από τους τηλεθεατές ως ο πλέον πειστικός με 25%, ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με 21%, ο Φρανσουά Φιγιόν με 15% και η Μαρίν Λεπέν με 11%, ο Μπενουά Αμόν με 9% και ο Ντιπόν Ενιάν με 6% και ο Φιλίπ Πουτού με 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Way για το περιοδικό «Λε Πουέν» δεν είναι ένας ο πλέον πειστικός αλλά τρεις ισόβαθμοι με ποσοστό 18%, ο Φρανσουά Φιγιόν, Ζαν Λικ Μελανσόν και Εμμανουέλ Μακρόν. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 11%, ο Μπενουά Αμόν με 8%, ο Ν. Ντιπόν Ενιάν με 5%, Φιλίπ Πουτού 4%.