Σταϊνμάιερ σε Ερντογάν: Διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει

«Θα καλωσορίσουμε αξιόπιστες ενδείξεις για άμβλυνση της κατάστασης»


ΚΟΣΜΟΣ
14:49
22/03/2017
Σταϊνμάιερ σε Ερντογάν: Διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει
1
loading

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ερντογάν απηύθυνε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου, λέγοντας πως κινδυνεύει να καταστρέψει όλα όσα έχει επιτύχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια και να βλάψει τις σχέσεις με τους εταίρους της.

«Ο τρόπος που βλέπουμε (την Τουρκία) χαρακτηρίζεται από την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν οικοδομηθεί στη διάρκεια ετών και δεκαετιών καταρρέουν», δήλωσε σήμερα ο Σταϊνμάγερ στην πρώτη ομιλία του ως προέδρου της χώρας.

«Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε όλα όσα εσείς, μαζί με άλλους, έχετε οικοδομήσει», δήλωσε, προσθέτοντας πως θα καλωσορίσει «αξιόπιστες ενδείξεις» για άμβλυνση της κατάστασης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Βερολίνο ότι χρησιμοποιεί τακτικές των Ναζί για να απαγορεύσει εμφανίσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ενώ έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία με τη σύλληψη του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

«Σταματήστε τις αχαρακτήριστες συγκρίσεις με τους Ναζί! Μην διακόπτετε τους δεσμούς με εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν μια σχέση εταίρων με την Τουρκία! Σεβαστείτε το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων! Και απελευθερώστε τον Ντενίζ Γιουτζέλ», συνέχισε.

Ο Στάινμαϊερ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα από εκείνην που γνώρισαν οι επισκέπτες της πριν από 30 χρόνια, λόγω της ισχυρότερης οικονομίας της, των μεταρρυθμίσεων και των φιλικών σχέσεών της με την Ευρώπη.

«Αισθανόμασταν έναν ιδιαίτερο δεσμό με την πορεία που πήρε η Τουρκία (πριν από δύο δεκαετίες), που οφειλόταν επίσης και στους πολλούς ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται και βρίσκονται στο σπίτι τους στη Γερμανία» πρόσθεσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτός ο δεσμός σήμερα διατρέχει κίνδυνο.

Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Η Γερμανία καταδίκασε την απόπειρα αυτή αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την επακόλουθη καταστολή των διαφωνούντων.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Ερντογάν είχε πει: «Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν θα μπορεί να περπατήσει στον δρόμο. Εμείς, σαν Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Απευθύνομαι γι΄άλλη μια φορά στους Ευρωπαίους (...) Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να κλονίσει, με την τιμή της οποίας μπορεί να παίξει, της οποίας τους υπουργούς μπορεί να απελαύνει. Ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Chief

    Αφού έφτασε ή Ευρώπη να ακούει τον Ερντογαν να τής λέει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα να ετοιμάζεται να επαναφέρει την θανατική ποινή στην χώρα του τότε δεν υπάρχει Ευρώπη. Όταν δεν βγαίνει ένας ηγέτης να τον στείλει στον δ@@@@ο καλύτερα να διαλυθεί ή Ευρώπη.
    Αλλά όταν βλέπεις τον Πουτιν να μην σέβεται την μνήμη των πιλότων του πού έριξε ο Ερντογαν και να τον πιάνει φίλο είναι όλοι για δέσιμο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει