Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έστειλε επιστολή στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον βεβαιώσει για τη φιλία του παρότι, όπως ο ίδιος περιγράφει, «έχουν διαφορετικές απόψεις για το Μεσανατολικό».

Τα σχόλια του Σαρκοζί περιέχονται σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Νετανιάχου για τον θάνατο του πεθερού του. Με αυτό τον τρόπο ο γάλλος πρόεδρος προφανώς επιχειρεί να βελτιώσει το κλίμα μετά την πρόσφατη γκάφα του στην διάσκεψη της Ομάδας των 20 στις Κάννες όταν ακούστηκε κατά λάθος να λέει στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί τον Νετανιάχου «ψεύτη».

Πέραν των συλλυπητηρίων η επιστολή του Σαρκοζί προς τον Νετανιάχου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους από το γραφείο του ισραηλινού ηγέτη, αναφέρει: «Η φιλία μου είναι δεδομένη και οι διαφορετικές μας απόψεις σχετικά με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή και οι ερμηνείες που εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν την επηρεάζουν».

Τα μμε την περασμένη εβδομάδα μετέδωσαν ότι ο Σαρκοζί είπε στον Ομπάμα, χωρίς να γνωρίζει ότι τους άκουγαν οι δημοσιογράφοι μέσω της ταυτόχρονης μετάφρασης: «Δεν αντέχω τον Νετανιάχου, είναι ψεύτης».

Σύμφωνα με τον γάλλο διερμηνέα, ο Ομπάμα απάντησε: «Εσύ δεν τον αντέχεις άλλο, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να διαπραγματεύομαι μαζί του ακόμη περισσότερο από εσένα».