Αντιμέτωπες με τον λιμό, οικογένειες στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν κρύβονται στους βάλτους και επιβιώνουν τρώγοντας αγριόχορτα ενώ οι ειδικοί φοβούνται ολοκληρωτική καταστροφή στη χώρα καθώς η κρίση βαθαίνει.

Ύστερα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου η χώρα δίνει μάχη με τον λιμό και, σύμφωνα με τη Daily Mail, έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε διαπίστωνε πως δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Ο πόλεμος έχει εξαφανίσει την αγροτική παραγωγή στη χώρα και εκτιμάται πως έως τον Ιούλιο, 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν πως ήδη περιοχές του Νοτίου Σουδάν βιώνουν τον λιμό, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν ήδη άνθρωποι που πεθαίνουν από ασιτία.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά υποσιτίζονται, τα 250.000 σοβαρά. Οι εικόνες τους, να αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή, σε μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, είναι σπαρακτικές.

Χιλιάδες οικογένειες μετακινούνται διαρκώς για να αποφύγουν τους ενόπλους που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους από την αρχή του εμφυλίου, το 2013. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Επιβιώνουν με υδρόβια φυτά, ρίζες, αγριόχορτα του Νείλου, τρώνε το πολύ μια φορά τη μέρα» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του World Food Programme.

«Ο λιμός είναι η τραγική πραγματικότητα σε περιοχές του Νοτίου Σουδάν και οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Πολλές οικογένειες έχουν πια εξαντλήσει κάθε μέσο για να ζήσουν» τονίζει ο εκπρόσωπος του FAO του ΟΗΕ. «Οι άνθρωποι είναι κυρίως αγρότες και ο πόλεμος έχει διαταράξει τη γεωργία. Έχασαν τα κοπάδια τους, ακόμα και τα γεωργικά εργαλεία τους. Για μήνες στηρίζονται σε ό,τι φυτά βρουν και ό,τι ψάρια πιάσουν».

Μεταξύ εκείνων που αναγκάζονται να κρύβονται από τους ενόπλους είναι η Sara Dit, ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού στις κομητείες Leer και Mayendit. «Τα παιδιά είναι άρρωστα αλλά τι μπορώ να κάνω; Δεν υπάρχουν νοσοκομεία κοντά μας και δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε πολύ από την κρυψώνα μας» λέει στο Reuters. «Τα μεγαλύτερα παιδιά μου πηγαίνουν για ψάρεμα αλλά δεν μπορούν να πιάσουν πολλά ψάρια γιατί δεν έχουν εργαλεία».

Ο 4χρονος γιος της σώθηκε σε μια προσωρινή κλινική τροφής της Unicef. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους εκεί, το αγόρι θα πέθαινε αν δεν λάμβανε φροντίδα άμεσα.

Η μητέρα έξι παιδιών Nyaluat Chol λέει πως τον τελευταίο χρόνο η οικογένειά της επέζησε τρώγοντας υδρόβια φυτά και καρπούς από φοίνικες. «Τρέχουμε να γλιτώσουμε τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό» λέει.

Εκτιμάται πως περίπου 20.000 άνθρωποι βγήκαν από τους βάλτους το Σαββατοκύριακο, όταν πληροφορήθηκαν πως ο ΟΗΕ κατέγραφε αιτήματα για χορήγηση τροφίμων, στο χωριό Thonyor.

Σε πολλούς δόθηκαν δίχτυα και καλάμια για ψάρεμα για να βοηθηθούν μέχρι να φτάσει η τροφή.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίησή του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν έχει πληθωρισμό 800% από χρόνο σε χρόνο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μην μπορεί να έχει ούτε τα βασικά τρόφιμα.

«Αν δεν φτάσουμε στα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά του Νοτίου Σουδάν πολλά θα πεθάνουν» λέει η εκπρόσωπος της Unicef στη χώρα.

SouthSudan1 SouthSudan2 SouthSudan3 SouthSudan4 SouthSudan5 SouthSudan6 SouthSudan7