«Ισχυρές ενδείξεις» ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα καταγράφει η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν αντανακλάται στην έκθεση η πλήρης έκταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και πως η Τεχεράνη είναι πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας απ’ ό,τι πιστεύεται.

«Μόνο πράγματα που μπορούσαν να αποδειχθούν γράφτηκαν στην έκθεση της IAEA, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά ακόμα που βλέπουμε», φέρεται να δήλωσε στους υπουργούς του ο Νετανιάχου, σύμφωνα με συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου δεν διευκρίνισε τι πληροφορίες διαθέτει ακριβώς για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά επανέλαβε την έκκλησή του στην διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την κούρσα του Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο προτού να είναι πολύ αργά».

Το Ιράν διαψεύδει τις κατηγορίες ότι επιθυμεί πυρηνικά όπλα και επιμένει πως επιδιώκει να αξιοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μόνο για την παραγωγή ενέργειας και άλλους πολιτικούς σκοπούς. Χαρακτήρισε την έκθεση της IAEA «άνιση» και εκτίμησε ότι έχει «πολιτικά κίνητρα».

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης ενέτεινε τις υποθέσεις στα ΜΜΕ σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ να εξαπολύσουν στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν για να καταστρέψουν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Τόσο η αμερικανική όσο και η ισραηλινή πολιτική ηγεσία λένε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.