«Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων μπορεί να δώσει,επιτέλους μια απάντηση. Οι Τραμπ και Λεπέν αποτελούν απειλή», δήλωσε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην εφημερίδα La Repubblica.

«Όλοι μαζί δεν είμαστε σε θέση να προαγάγουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κίνηση της καγκελαρίου είναι θετική, διότι νομίζω πως -επιτέλους- δίνει μια πρώτη απάντηση στους Τραμπ και Λεπεν», προσθέτει ο Πρόντι, σύμφωνα με τον οποίο «η Γερμανία δείχνει να θέλει να αρχίσει να αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο που δεν είχε θελήσει ποτέ να ασκήσει», κάτι το οποίο «είναι θετικό».

Ο Ρομάνο Πρόντι καθιστά όμως σαφές ότι «η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μια Ευρώπη πρώτης και δεύτερης θέσης. Και ιδίως δεν πρέπει να γίνει μια Ευρώπη στην οποία οι επιβάτες της πρώτης θέσης αποφασίζουν ποιος πρέπει να καθίσει στην δεύτερη». Ζητάει επίσης από την ιταλική κυβέρνηση «να προετοιμαστεί δεόντως, ώστε η ευρωπαϊκή διάσκεψη της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται κατά του ενδεχόμενου να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία και δηλώνει ότι «η πρόκληση των δύο ταχυτήτων αφορά όλη την χώρα και η Ιταλία πρέπει, κατά συνέπεια, να γίνει και πάλι ενεργός πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο Ρομάνο Πρόντι θεωρεί ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «η Αμερική δεν είναι πια ο μεγαλύτερος αδελφός μας, αλλά ένας ζαβολιάρης εξάδελφος, και οι ευρωπαίοι αδελφοί είναι τώρα αναγκασμένοι να αντιδράσουν». Σε σχέση με τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία και στην Γερμανία, δηλώνει στη La Repubblica:

«Αν αποκλείσουμε το καταστροφικό ενδεχόμενο μιας νίκης της Λεπέν στην Γαλλία, νομίζω ότι δεν αναμένεται να προκύψει μια Ευρώπη χειρότερη από την σημερινή. Η Μέρκελ, η οποία έως τώρα ήταν παθητική και χαρακτηριζόταν από ακινησία, έκανε αυτή την πρόταση (σ.σ.: για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων) . Και ο αντίπαλός της, ο Μάρτιν Σουλτς, είναι σίγουρα πιο ευρωπαϊστής από την καγκελάριο. Όσο για την Γαλλία, πιστεύω ότι και οι τρεις υποψήφιοι του δημοκρατικού χώρου είναι πιο κοντά στην Ευρώπη απ’ ό,τι ο σημερινός πρόεδρος».