Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αυτή δεν είναι μία ταινία» του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ανοίγει τις πύλες του στις 4 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ελεύθερη Ζώνη», στο οποίο παρουσιάζονται 40 σύγχρονες παραγωγές με θέματα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα απ ΄όλο τον κόσμο.

Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία έως τις 9 Νοεμβρίου να παρακολουθήσει βραβευμένες ταινίες που εξετάζουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργίες που συχνά αφήνουν στους θεατές την αίσθηση της ελευθερίας και της ευθύνης του ενεργού πολίτη, όπως τονίζουν οι διοργανωτές.

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται δημιουργοί οι οποίοι στις ταινίες τους προβάλλουν την πίστη στον άνθρωπο και τη δυνατότητα αλλαγών ανεξάρτητα από τις ιστορικές συνθήκες, τους προσωπικούς περιορισμούς, τα θρησκευτικά και κοινωνικά δόγματα και τις πιέσεις.

Το 7ο Φεστιβάλ «Ελεύθερη Ζώνη» αρχίζει με το ντοκιμαντέρ του Παναχί, ως ένδειξη τιμής στους δημιουργούς που είναι προσηλωμένοι στην ιδέα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και αναγνώρισης του θάρρους τους και του ισχυρού καλλιτεχνικού μηνύματος που ενέχουν τα έργα τους.

Ο πολυβραβευμένος Τζαφάρ Παναχί κατηγορούμενος από τις ιρανικές αρχές για δράση εναντίον τους καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και του επιβλήθηκε απαγόρευση για 20 χρόνια να σκηνοθετεί ταινίες, να γράφει σενάρια, να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να δίνει συνεντεύξεις σε τοπικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο σκηνοθέτης έστειλε κρυφά από το Ιράν, όπου βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό, το ντοκιμαντέρ «Αυτή δεν είναι μία ταινία» με ένα USB στο Φεστιβάλ των Καννών.

Στο Φεστιβάλ «Ελεύθερη Ζώνη» θα προβληθούν επίσης δημιουργίες των Λούσι Γούκερ, Γκουστάβο Ταρέτο, Τζούλιετ Μπράουν, Άλμα Χαρέλ, Τόμισλαβ Χρίστοφ και άλλων.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επιλογή σύγχρονων σουηδικών ντοκιμαντέρ, ταινίες σκηνοθετών που εξετάζουν τη θέση των γυναικών στο σύγχρονο κόσμο και έργα απόφοιτων της φημισμένης Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Δείτε το βίντεο