Κοινή δήλωση Αβραμόπουλου – Μιννίτι για ασφάλεια και μετανάστευση

Ο ευρωπαίος επίτροπος και ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας συνομίλησαν για τις κοινές προκλήσεις


ΚΟΣΜΟΣ
23:52
12/01/2017
Κοινή δήλωση Αβραμόπουλου - Μιννίτι για ασφάλεια και μετανάστευση
loading

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε σήμερα συναντήσεις στην Ρώμη με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Τζεντιλόνι Μάρκο Μιννίτι.

Κύρια θέματα των συνομιλιών τους, οι κοινές προκλήσεις σε ότι αφορά την μετανάστευση και την ασφάλεια.

Σε κοινή δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μάρκο Μιννίτι, μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιταλία στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση να συνεχισθούν οι προσπάθειες, για να σταματήσουν οι απώλειες ζωών στη Μεσόγειο και να εξασφαλισθεί η παροχή προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάρκο Μιννίτι, συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας με μεγάλης σημασίας τρίτες χώρες, ιδίως της Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής, σύμφωνα με το Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης. Πρόσφατα, ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών πραγματοποίησε ταξίδια - επισκέψεις, στην Λιβύη και στην Τυνησία.

Ο αρμόδιος επίτροπος, εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με την σταθερή στάση της Ιταλίας, όσον αφορά την βελτίωση και την επιτάχυνση των επιστροφών, όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη. Εξήρε, παράλληλα, το ρόλο της Ιταλίας στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες - κλειδιά της "άλλης όχθης" της Μεσογείου, η οποία συμβάλλει στον ενιαίο ευρωπαϊκό στόχο, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει ακόμη περισσότερο την Ιταλία στην δέσμευσή της αυτή, σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Παράλληλα, η κομισιόν προσβλέπει στην συνέχιση των προσπαθειών της Ιταλίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, με αναφορά και στις δεσμεύσεις των κρατών μελών, σχετικά με την επανεγκατάσταση.

Αναφορικά με την ασφάλεια, οι συζητήσεις είχαν ως κύριο αντικείμενο την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών, τον εξτρεμισμό και την κυβερνοασφάλεια. Η Ιταλία -αναφέρει επίσης, το κοινό ανακοινωθέν- συνεχίζει σταθερά την συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους, για μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας. Η Επιτροπή μαζί με την Europol, υπογραμμίσθηκε στην συνάντηση Αβραμόπουλου - Mιννίτι, θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην Ιταλία και όλα τα κράτη μέλη, με στόχο την πλήρη εφαρμογή όλων των νομικών και επιχειρησιακών μέσων, αναγκαίων για την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει