Αρχαίες θρησκείες που έχουν πιστούς ως σήμερα

Όταν οι λατρείες επιβιώνουν ή αναβιώνουν σε πείσμα των καιρών


ΚΟΣΜΟΣ
7:52
01/02/2017
Αρχαίες θρησκείες που έχουν πιστούς ως σήμερα
33
loading

Οι παλιές πίστεις έχουν αλλάξει εδώ και καιρό, καθώς όσες αρχαίες λατρείες δεν προσαρμόστηκαν στα νέα ήθη πέρασαν στα αζήτητα της Ιστορίας.

Άλλες πάλι επικαιροποιήθηκαν και επιβίωσαν, αν και λίγη σχέση έχουν πια με τις παλιές ένδοξες στιγμές τους.

Για τους πιστούς τους βέβαια συνεχίζουν να έχουν νόημα, ως συνδετικός λες κρίκος με εποχές που έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.

Εμείς έχουμε τους δωδεκαθεϊστές που συγκεντρώνονται στους πρόποδες του Ολύμπου από τη δεκαετία του 1990 αναβιώνοντας το αρχαιοελληνικό πάνθεο. Κυκλοφορούν επίσης ως παγανιστές, νεοπαγανιστές, αρχαιοελληνιστές, ετεροχρονιστές, ειδωλολάτρες, αρχαιολάτρες, εθνικοί ή πολυθεϊστές και παίρνουν τα βουνά και τα λαγκάδια με χλαμύδες, σανδάλια, στάρι και ξηρούς καρπούς για να εκφράσουν την πίστη τους στους αρχαίους έλληνες θεούς.

Εκεί γιορτάζουν τα Προμήθεια, εκεί λατρεύουν τη Μητέρα Φύση και εκεί τιμούν την πατρώα ψυχή.

Και δεν είναι φυσικά οι μόνοι που αναβιώνουν αρχαίες πίστεις…

Ο ζωροαστρισμός: η παλιότερη μονοθεϊστική θρησκεία

thhhrirriskkiiestsfe1

Ως μια από τις παλιότερες θρησκείες της ανθρωπότητας που έχουν ακόμα πιστούς, ο ζωροαστρισμός υπάρχει τουλάχιστον από το 1500 π.Χ. ως μια από τις πρώτες μονοθεϊστικές λατρείες που περιστράφηκε γύρω από το ανώτατο ον Αχούρα Μάζντα. Παρά τις θρησκευτικές εξελίξεις στην περσική αυτοκρατορία, η πίστη επιβίωσε σε πείσμα των καιρών, μην ψάχνοντας μάλιστα ποτέ να αυξήσει το ποίμνιό της.

Σήμερα, κάπου 190.000 πιστοί του ζωροαστρισμού υπάρχουν σε Ιράν, Πακιστάν και Ινδία που συνεχίζουν τις πανάρχαιες λατρευτικές πρακτικές και τα ιδιαίτερα ταφικά τους έθιμα…

Οι νεοπαγανιστές της Ρωσίας

thhhrirriskkiiestsfe2

Οι Ρώσοι προσηλυτίστηκαν στον ορθόδοξο χριστιανισμό κατά τον 10ο αιώνα, η παγανιστική παράδοση επιβίωσε όμως σε λαϊκό επίπεδο, καθώς για πολλούς ακόμα αιώνες οι Ρώσοι γιόρταζαν μαζί τις χριστιανικές και τις ειδωλολατρικές γιορτές, διακοσμώντας τα σπίτια τους με παγανιστική τέχνη και χριστιανικές εικόνες. Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίες λατρείες απαγορεύτηκαν και εγκαταλείφθηκαν προοδευτικά, υπήρξαν εθνικές ομάδες μέσα στην αχανή χώρα που διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα της πίστης τους, κάνοντας τα τελετουργικά τους μέσα στο κατασκόταδο της νύχτας.

Οι Μαρί είναι εδώ ορόσημο, καθώς συνεχίζουν να λατρεύουν τη Μητέρα Φύση, ενώ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ μπορούν να το κάνουν πια ανοιχτά. Ο νεοπαγανισμός τους ωστόσο είναι σήμερα ένα κράμα αρχαίων τοπικών δοξασιών και χριστιανισμού και θυμίζει μόνο φευγαλέα τις παγανιστικές λατρείες του παρελθόντος…

Η θρησκεία του Τζένγκις Χαν

thhhrirriskkiiestsfe3

Πιστός στα ιδεώδη του τοπικού παγανισμού, ο φοβερός μογγόλος στρατηλάτης εκχώρησε θρησκευτική ελευθερία στην αχανή του αυτοκρατορία. Οι σημερινοί πιστοί εξασκούν τη λατρεία για να συνδεθούν με το ένδοξο παρελθόν της χώρας αλλά και να αντισταθούν στην παγκοσμιοποίηση.

Η αναβίωση των τοπικών ειδωλολατρικών δοξασιών παραμένει μάλιστα χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, καθώς ο πιστός μπορεί φυσικότατα να πιστεύει ταυτοχρόνως και σε άλλους θεούς. Αυτή η πίστη δεν είναι καν θρησκεία, αλλά μια κοσμοθεωρία που λειτουργεί ως τρόπος ζωής. Δεν υπάρχουν ιερά βιβλία και ακολουθείται ένα καθολικό τυπικό που βασίζεται σε πολλές πίστεις, με κυριότερη τον ισλαμισμό.

Η νέα ρωμαϊκή: το σύγχρονο ρωμαϊκό πάνθεο

thhhrirriskkiiestsfe4

Ήταν στη δεκαετία του 1960 όταν ξεπήδησε στην Ιταλία ένα θρησκευτικό κίνημα που έψαχνε να επαναφέρει στο προσκήνιο το παραδοσιακό ρωμαϊκό πάνθεο και κυρίως τη λατρεία του Δία (Jupiter). Έκτοτε η αναβίωση της ρωμαϊκής θρησκείας έχει γενικευτεί σε πολλά σημεία του κόσμου και έφτασε ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πλέον οι πιστοί του ρωμαϊκού πολυθεϊσμού τσακώνονται για το ποιος είναι πιο ιστορικά ακριβής, καθώς κάθε λατρευτική ομάδα δίνει αλλού την έμφαση και οι ιδεολογικές συγκρούσεις δεν λείπουν…

Η Εκκλησία του Θορ και του Όντιν

thhhrirriskkiiestsfe5

Χίλια χρόνια μετά τον εκχριστιανισμό της Σκανδιναβίας, ο νεοπαγανισμός ανθεί στην Ισλανδία, όπου λατρεύεται ο θεός Θορ, ο Όντιν και η Φρέγια, το βαρύ πυροβολικό του πάνθεου των Βίκινγκς δηλαδή. Η μοντέρνα ειδωλολατρική εκδοχή έχει βρει μάλιστα σημαντικό έρεισμα στη χώρα, καθώς τα μέλη της κίνησης έχουν τριπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και πλέον αριθμούν κοντά 2.500 μέλη.

Το θρησκευτικό κίνημα απέκτησε μάλιστα και δικό του ναό, ένα κυκλικό οικοδόμημα που επιβλέπει την ισλανδική πρωτεύουσα, το Ρέικιαβικ, με έναν θόλο στην οροφή για να περνά το φως του ήλιου. Εκεί τελούνται όλες οι τελετές «χωρίς θυσίες ζώων», όπως σπεύδουν να σημειώσουν οι πιστοί.

Οι οποίοι διαβάζουν τώρα τη μυθολογία των Βίκινγκς ως απλές ποιητικές μεταφορές ή ως εκδήλωση των δυνάμεων της φύσης και της ανθρώπινης ψυχολογίας. Όλα γίνονται για να συνδεθούν οι Ισλανδοί με το πατρώο πνεύμα, καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν περισσότερα κοινά με τους Βίκινγκς παρά με την κλασική παιδεία της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

33
σχόλια
 1. avatar […]2000 se sunergasia me nikolakimarathonodromo

  Βρέ ντιρλαντά, ντιρλανταντά, βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι
  και πώς θα πάρουμε την Πόλη, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά
  Από την πόλη την καλή ήρθε μια σκούνα με πανί.

  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά και δεν τελειώνει
  βρε ντιρλαντά με ζαχαρώνει,
  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, να το χαρώ που με κοιτά
  Ω ντιρλαντά βρε λεβεντόνια, βρε και της Μπαρμπαριάς γλαρόνια.

  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά βρε και βραδιάζει
  βρε κι η κουβέρτα αναστενάζει
  Βρε και ο μάγερας φωνάζει, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά
  Βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι και πώς θα πάρουμε την Πόλη.

  Από την πόλη την καλή, ήρθε μια σκούνα με πανί
  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, αχ η Μαρία του Μηνά
  Επάνω στ\' άσπρο της ποδάρι θα πάω να δέσω παλαμάρι.

  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά θα δέσω κόμπο
  βρε στον λαιμό τους των αρχόντων
  Να πέφτει ο κόμπος στο κοπάλι, στην Κατερίνα του τσαγκάρη
  Βρε θα τη βάλω μες στην πλώρη και θα της κάμω γιο και κόρη.

  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντιρλαντά και σεις λεβέντες
  βρε θα σας δώσω εγώ βιολέτες
  Θα δώσω σ\' όλους από δύο βρε και του Γιώργη δε του δίνω
  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά, ω ντα-ντα-ντα, ντιρλανταντά
  Ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά...

 2. avatar ΤΑΣΟΣ ΑΣΙΑΤΗΣ

  η θρησκεια ειναι το χασισακι του φτωχου λαου

 3. avatar Μάριος19

  Η θρησκεία, γενικά, είναι κάτι πολυσύνθετο και αναλόγως το χώρο, το χρόνο, τις ιδέες, τα άτομα, ομάδες ή λαοί τις δέχονται(ή τις απορρίπτουν)ανάλογα με τα δεδομένα και την εξέλιξή τους.Το άρθρο αυτό λοιπόν, φαίνεται ενδιαφέρον βέβαια αλλά με \"ειδικότητα\" στο να μιλήσει για αρχαίες λατρείες που επιβιώνουν στην εποχή μας. Ως προς αυτό πέτυχε το σκοπό του.

 4. avatar Ηλίας Κ.

  Δέν καταλαβαίνω τούς διαλόγους. Καθένας μπορεί νά πιστεύει καί τούς θεούς τών Μάγια άν ικανοποιείται. Αλλωστε δέν είπε τυχαία ο Αϊνστάιν ότι δύο πράγματα δέν έχουν όρια: τό σύμπαν καί η ανθρώπινη βλακεία. Καί γιά τό πρώτο δέν είμαι βέβαιος! Ούτε τό Ευαγγελικό: είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού ουκ έστι Θεός, εγράφη χωρίς λόγο.

 5. avatar AGGOUR

  Η θρησκεία ήταν, είναι και θα είναι το ισχυρότερο όπλο καθυπόταξης ενός λαού.
  Δεν έχει καμία σχέση με την πίστη σε μια ανώτερη δύναμη.

 6. avatar Στέφανος12345

  Ο ίδιος έκανε την επιλογή να είναι ανθέλληνας με το να χλευάσει την ελληνική ταυτότητα,την παράδοση και κληρονομιά. Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ Έλληνας. Ή είσαι ή δεν είσαι. Η λέξη Έλλην δεν είναι διεθνιστικός όρος,αλλά έχει μια φυλετική, πολιτισμική και θρησκευτική διάσταση. Όπως δεν υπάρχει Έλληνας μουσουλμάνος,έτσι δεν υπάρχει κι Έλληνας χριστιανός. Διαλέχτε και πάρτε. Άντε γιατί αρκετά μου την έχει δώσει η κρίση ταυτότητος των ραγιάδων. Επιπλέον,εσύ είσαι αυτός που πρέπει να διαβάσει κανένα βιβλίο. Μου διάβασες τον Περίανδο και τον μπινέ των αργυραμοιβών της εποχής, Σόλωνα και νομίζεις πως κάτι έκανες. Μόνο και μόνο που μου φέρνεις ως παράδειγμα τον Σόλωνα κατάλαβα το πόσο επιφανειακά έχεις ασχοληθεί με τον πολιτισμό μας.

  1. avatar αγερας

   Ωραια..! Μολις χαρακτήρισες μπινέ τον Σόλωνα και σε χάλασε και ο Περίανδρος, δλδ δύο απο τους επτα σοφούς... Και χαρακτήρισες κ εμένα σαν ανθέλληνα που δεν έχω μελετήσει ή έχω διαβασει λίγο. Μπορείς να μας πεις λοιπόν εσύ τι διαβαζεις; Ή τι πίνεις βρε \"αδελφε\";

   1. avatar Στέφανος12345

    Σε αντίθεση με σένα κανένας φιλόσοφος δεν έχει το θέσφατο,το μη αμφισβητήσιμο. Μόνο και μόνο που αντιμετωπίζεις τον Σόλωνα ως κάτι το θεόπνευστο,έχει τις ρίζες του στον χριστιανισμό. Η \"χριστιανική\" λογική σου είναι κραυγαλέα. Μάθε λοιπόν ότι ο Σόλων νομιμοποίησε τις απάτες της τοκογλυφίας στην Αθήνα που τελούσε υπό επανάσταση. Νομιμοποίησε τα κλοπιμαία τις άρχουσας τάξης και με την απάτη \"σεισάχθεια\" που θεσμοθέτησε, οι μεν πλούσιοι γλύτωσαν τα κεφάλια τους σε περίοδο εξέγερσης,οι δε εξαπατημένοι χωρικοί έχασαν οριστικά τα χωράφια τους. Πλεονέκτες οι απατεώνες. και γλύτωσαν τα κεφάλια τους και κράτησαν τα χωράφια των μικρογεωκτημόνων. Αυτά πολύ συνοπτικά. Αν θες να εμβαθύνεις πρέπει να διαβάσεις τόνους βιβλίων.

 7. avatar εωσφορος=ο φερων το φως

  Κυκλοφορούν επίσης ως παγανιστές, νεοπαγανιστές, αρχαιοελληνιστές, ετεροχρονιστές, ειδωλολάτρες, αρχαιολάτρες, εθνικοί ή πολυθεϊστές και παίρνουν τα βουνά και τα λαγκάδια με χλαμύδες, σανδάλια, στάρι και ξηρούς καρπούς για να εκφράσουν την πίστη τους στους αρχαίους έλληνες θεούς.
  Οταν σου κατεθει μηνυση για προσβολη θα δουμε ποιος θα παρει τα βουνα

  1. avatar Στέφανος12345

   Πες τα ρε φίλε! Μηνυσάρα θέλουν για καθύβριση του ελληνικού θρησκεύματος,να συνέλθουν. Και μιας και μου αρέσει το όνομά σου,δες και αυτό:

   http://www.logiosermis.net/2012/07/blog-post_706.html#.WJGrPBuLSUk

 8. avatar Nikath13

  Την περιπτωση του κανενας απο αυτους τους θεους που μας πουλανε τη σκεφτηκατε ποτε σας;

  1. avatar Στέφανος12345

   Μα ουσιαστικά η ελληνική θρησκεία είναι ΑΘΕΊΑ. Οι θεοί (=πρότυπα) των Ελλήνων δεν είναι θεοί (με την ερμηνεία που δίνουν οι χριστιανοί στην λέξη), αλλά πρότυπα για την κοινωνία. Η ελληνική μυθολογία είναι η λαϊκή παιδεία των Ελλήνων. Εξυπηρετεί την ευχάριστη εκμάθηση στους νέους να είναι καλοί γονείς,κυνηγοί,πολεμιστές,ναυτικοί,γεωργοί,κ.ο.κ. Ακόμη και οι σύγχρονοι παιδαγωγοί αυτό λένε,ότι για να μάθει κάτι ένα παιδί,πρέπει να διασκεδάσει,να υπάρξει ένα ευχάριστο \"περιβάλλον\". Αυτό ακριβώς αντιπροσώπευαν οι μύθοι. Αλλά που να τα καταλάβουν όλα αυτά οι ρωμιοί που είναι μαλωμένοι με το βιβλίο. Ακόμη και οι υπότιτλοι στις ταινίες τους προκαλεί κούραση.

   1. avatar LRN

    Και βέβαια ούτε θυσίες προσέφεραν στους θεούς τους, κάτι που έχει καταγράψει και ο Όμηρος.
    Ρε, τι σας δίνουν να διαβάζετε εκεί στην ΧΑ; Τον μικρό ήρωα;

   2. avatar αγερας

    Μάλιστα... τι μπούρδες είναι αυτές που τσαμπουνας;;; γνωρίζεις πως μία από τις κατηγορίες στην δίκη του Σωκράτη, ήταν ότι προωθει νέες θρησκειες και οτι διαφθείρει τους νέους; Γνωρίζεις τπτ για τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Ξενοφώντα τον κολοφώνιο, τον Ηράκλειτο; τον Λέυκιππο, τον Εμπεδοκλη; Σκέτη παραπληροφορηση εισαι

    1. avatar Στέφανος12345

     Εσείς λέτε ανακρίβειες κύριε. Είμαι σίγουρος ότι διαβάζετε την αρχαία ελληνική γραμματεία από μεταφράσεις και όχι από το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ κείμενο, στα αρχαία ελληνικά. Διαφορετικά θα καταλαβαίνατε πολύ καλά ότι ο Σωκράτης κατηγορείται ότι διαφθείρει το ήθος και τον ελληνικό τρόπο (θρησκεία) της εποχής. Έχω διαβάσει τόσο πολύ που δεν έχω την ανάγκη (όπως εσείς) να παρουσιάσω σκόρπια ονόματα Ελλήνων για να το παίξω σπουδαίος.

     1. avatar XJS

      \"...Έχω διαβάσει τόσο πολύ\"...
      Γ Ε Λ Α Ω

     2. avatar αγερας

      \"ἀξύνετοι ἀκουσαντες κωφοῖσιν ἐοίκασι· φάτις αὐτοῖσιν μαρτυρεῖ παρεόντας ἀπεῖναι\".
      Παρεπιμπτόντως, ο σιλλογράφος λέγεται Ξενοφάνης και όχι Ξενοφώντας. Και εγώ σας ευχαριστώ, που σταθήκατε τόσο ευγενικός και δεν με διορθώσατε

    2. avatar XJS

     Δεν είδες; Μέχρι το 5 ξέρει να μετράει.

 9. avatar Παλαμίδας

  Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πέσει σε πλάνη ή δεν τους έχει κατηχήσει κάποιος Ορθόδοξος.
  Αλλά στις ημέρες μας, δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι, μόνον κρατικοί ρασοφόροι.

  1. avatar XJS

   Μιχάλη, εσύ;

  2. avatar Στέφανος12345

   Δεν πιάνουν σε όλους τα εβραϊκά παραμύθια.

 10. avatar Στέφανος12345

  https://www.youtube.com/watch?v=gIgBLAK_zUo

  Στίχοι: Αρτέμης
  Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
  1. Αρτέμης

  Ἦρθα νά λειάνω στράτες, γιά τούς ἰδεολάτρες,
  νά ξαναθέσουν τα ὀνόματά τους στούς χάρτες.
  Ἦρθα ν’ ἀνοίξω πόρτες γιά τούς ἡλιοπότες,
  μέ νότες, νά ἐλευθερώσω Προμηθεῖς δεσμῶτες.
  Ἦρθα ν’ ἀνοίξω πύλες, πρός δυνάμεις φίλες,
  ἱερομνήμονες νά ἀνακτήσουν πάλι μνῆμες,
  οὐρανοβάμονες νά ξαναγγίξουν θεία ὕψη,
  νά ἀρθοῦν ἀπ’ τήν πετρώδη γαῖα πού τούς εἶχαν ῥίψει.
  Ἦρθα ν’ ἀφαιρέσω ἀπ’ τόν κόσμο το πένθιμο ροῦχο,
  νά πείσω κάθε δαδοῦχο, ν’ ἀνάψει πάλι τη δάδα,
  νά φύγει μία ἰκμάδα φωτός μες στά σκοτάδια,
  ν’ ἀτενίσουμε ἐκ νέου τήν οὐράνιον Ἑλλάδα!

  Ἦρθα νά ἀποκτείνω δράκοντες,
  νά διώξω μαύρους ἄρχοντες,
  νά κάνω νά ἠχήσουνε ξανά χάλκινες σάλπιγγες.
  Ἦρθα νά ξεδιπλώσω λάβαρα, νά ἀπωθήσω στίφη βάρβαρα,
  τήν πτώση ν’ ἀνακόψω πρός τα Τάρταρα.
  Ἦρθα ν’ ἀνάψω φρυκτωρίες σέ κάθε ὄρος,
  σῆμα ἀρχῆς νά στείλω ἀναγεννητικοῦ ἀγῶνος σέ ὅλους,
  Ἦρθα νά ξεριζώσω τούς τριβόλους ἀπ’ το μέρος,
  ποῦ πρόκειται νά πορευθεῖ το νέο χρυσοῦν γένος.
  Ἦρθα νά ἐπανεύρω ἀπολεσθείσες κλεῖδες,
  παραπετάσματα νά ρίξω ὥστε νά εἰσέλθουν ἡλιακτίδες.
  Ἦρθα νά ψάλω ἐμβατήριους παιάνες,
  νά κρούσω ἀναστάσιμες καμπάνες.
  Ἦρθα ἐργάτης στή διάνοιξη τοῦ λαμπαδούχου δρόμου,
  εἶναι το πλήρωμα τοῦ χρόνου,
  ὥστε τα ὄμματα τοῦ κόσμου, νά ἀρθοῦνε ἄνω,
  εἰ δυνατόν, νά μείνουν πάντα,
  στραμμένα ἔς ἀεί εἰς τήν οὐράνιον Ἑλλάδα!

 11. avatar plasmag

  Εύγε!

 12. avatar Στέφανος12345

  Η Ελληνική θρησκεία,είναι η εθνική μας θρησκεία και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας και της κληρονομιάς μας. Οι Έλληνες ΔΕΝ είμαστε διεθνιστές χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. ΔΕΝ είμαστε \"αδέρφια\" με κανέναν αλλοδαπό. ΔΕΝ συγχωρούμε τους εχθρούς μας,ούτε γυρίζουμε και \"το άλλο μάγουλο\" σε αυτούς. Οι Έλληνες καλά θα κάνουν να θυμηθούν ποιοί πραγματικά είναι. Διαφορετικά να πάψουν να χρησιμοποιούν καταχραστικά την λέξη \"Έλληνας\" και ας συστήνονται ως \"ρωμιοί\" ή \"γραικοί\".

  1. avatar αγερας

   Η λέξη έλληνας από τον βασιλιά Έλληνα, η λέξη γραικός από τον ήρωα Γραικό, γιο της Πανδώρας και του Δια. Δες Αριστοτέλη και Όμηρο. Οι θρήσκείες των Ελλήνων, δεν περιορίζονται στο δωδεκάθεο. Υπάρχει π.χ. η λατρεια του Απόλλωνα (ο υπερβόρειος), η λατρεία του Ορφέα, η λατρεια του Διόνυσου του βάκχου, κ.α.

  2. avatar Ξελιγωμενος

   Μπραβο ρε Στεφανε!

  3. avatar XJS

   Μη γυρίσεις μάγουλο. Γύρνα πλευρό.

   1. avatar Στέφανος12345

    Aνθέλληνα, άκου:

    https://www.youtube.com/watch?v=tyaso5Y4g6A

    1. avatar XJS

     Ελληνούτζε.

    2. avatar αγερας

     Στέφανε, πολυ εύκολα χαρακτηρίζεις κάποιον ανθέλληνα. Καλό βέβαια είναι, να διαβάζεις κανα βιβλίο, και να μαθαίνεις για τους αρχαίους Έλληνες πριν εκφέρεις την άποψή σου. Υπάρχουν πολλοι και σοβαροι μελετητές. \"τὰ σπουδαῖα μελέτα\", Σόλων ή \"μελέτα τὸ πᾶν\", Περίανδρος. Μην \"μελετάς\" μόνο ότι σε βολεύει

     1. avatar Στέφανος12345

      Ο ίδιος έκανε την επιλογή να είναι ανθέλληνας με το να χλευάσει την ελληνική ταυτότητα,την παράδοση και κληρονομιά. Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ Έλληνας. Ή είσαι ή δεν είσαι. Η λέξη Έλλην δεν είναι διεθνιστικός όρος,αλλά έχει μια φυλετική, πολιτισμική και θρησκευτική διάσταση. Όπως δεν υπάρχει Έλληνας μουσουλμάνος,έτσι δεν υπάρχει κι Έλληνας χριστιανός. Διαλέχτε και πάρτε. Άντε γιατί αρκετά μου την έχει δώσει η κρίση ταυτότητος των ραγιάδων. Επιπλέον,εσύ είσαι αυτός που πρέπει να διαβάσει κανένα βιβλίο. Μου διάβασες τον Περίανδο και τον μπινέ των αργυραμοιβών της εποχής, Σόλωνα και νομίζεις πως κάτι έκανες. Μόνο και μόνο που μου φέρνεις ως παράδειγμα τον Σόλωνα κατάλαβα το πόσο επιφανειακά έχεις ασχοληθεί με τον πολιτισμό μας.

     2. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

      Το ίδιο ισχύει και για τον [...] Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ [...]. Ή είσαι ή δεν είσαι.
      Και συ ΣΙΓΟΥΡΑ είσαι!

     3. avatar Στέφανος12345

      Φαντάσου τώρα την δυστυχία να είσαι και τα 2. Και ανθέλληνας και [...] Σίγουρα είσαι και τα 2.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει