Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από το γραφείο στατιστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνουν μια εντυπωσιακή διαφορά στον τρόπο που πεθαίνουν οι λευκοί και οι μαύροι κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ.

Οι θάνατοι κρατουμένων έχουν αυξηθεί το 2014 (μέχρι το εν λόγω έτος αφορά η έρευνα) συγκριτικά με το 2013. Από τους 4.980 ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή όντας σε κατάσταση κράτησης, στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές και στα περίπου 2.900 τοπικά σωφρονιστικά καταστήματα, οι περισσότεροι ήταν μη-ισπανόφωνοι λευκοί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του themarshallproject.org, μια σειρά από ασθένειες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο τους περισσότερους κρατούμενους -κατά συντριπτική πλειοψηφία αφορούσαν σε καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο-, ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν σημαντικές φυλετικές διαφορές ανάμεσα σε δυο αιτίες θανάτου.

Μεταξύ των ετών 2001 και 2014, το ποσοστό των κρατουμένων σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές που «έφυγαν« από AIDS μειώθηκε δραματικά, από 9,6%, σε 1,8%. Ταυτόχρονα, και ο αριθμός των κρατουμένων που ζουν με τον ιό HIV μειώθηκε.

Παρά τη μείωση, ο αριθμός των θανάτων από AIDS διαφέρει σημαντικά μεταξύ των λευκών και των αφροαμερικανών. Οι λευκοί, πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS με μέσο ρυθμό 6 ανά 100.000 κρατούμενους ετησίως.

Το ποσοστό για τους αφροαμερικανούς τρόφιμους ήταν 17 ανά 100.000, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των λευκών. Οι ισπανόφωνοι και οι κρατούμενοι από τη λατινική Αμερική είχαν περίπου το ίδιο ποσοστό θνησιμότητας, όπως οι λευκοί.

Παρόμοιες διαφορές συναντάμε και στις αυτοκτονίες, που συνολικά έχουν αυξηθεί ελαφρά στις φυλακές από το 2001. Το απονενοημένο διάβημα αποτελεί αιτία θανάτου για το 7% των λευκών κρατουμένων συγκριτικά με το 3,5% που αφορά στους μαύρους. Το 2014 μόνο, οι αυτοκτονίες αντιπροσώπευαν το 7% του συνόλου των θανάτων σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές – το υψηλότερο ποσοστό από το 2001.

Αυτό αντικατοπτρίζει αφενός τη συνολική αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των λευκών ανδρών μεταξύ των ηλικιών 45 και 64, στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και αφετέρου το πρόβλημα θεραπείας της ψυχικής υγείας στις φυλακές.

Οι αριθμοί για άλλη μια φορά προβληματίζουν: Οι αυτοκτονίες ήταν η αιτία θανάτου σε ένα ποσοστό υψηλότερο από 35% των κρατουμένων που πέθαναν το 2014. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι λευκοί επιλέγουν να τερματίσουν τη ζωή τους πέντε φορές πιο συχνά από τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους.