Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ έχασε τη ζωή του από τα πυρά ενόπλου μέσα σε γκαλερί στην Άγκυρα, τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης ήταν εν ενεργεία Τούρκος αστυνομικός.

Ο φωτογράφος του Associated Press, Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, ήταν αυτός που κατέγραψε με το φακό του τις δραματικές στιγμές της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Ρώσου πρέσβη.

Ο φωτογράφος εξήγησε πως έφτασε στην έκθεση λίγα λεπτά αφού ο Καρλόφ είχε ανέβει στο βήμα, καθώς η ομιλία ήταν στο δρόμο του για το σπίτι.

Μπήκε μέσα και πλησίασε το φακό περισσότερο στον Ρώσο διπλωμάτη για να τον φωτογραφίσει, καθώς σκέφτηκε ότι αυτές οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άρθρα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

«Μιλούσε ήρεμα και με αγάπη για τη χώρα του, σταματώντας ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον διερμηνέα να μεταφράσει τα λόγια του στα τουρκικά», είπε ο φωτογράφος.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, το σκηνικό άλλαξε τραγικά, καθώς «ακολούθησαν πυρά και πανικός στο κοινό. Το σώμα του πρέσβη στο δάπεδο, λίγα μέτρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούσα να δω αίμα γύρω του. Πιστεύω γιατί είχε χτυπηθεί στην πλάτη».

Όπως είπε «μου πήρε λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι συνέβη: Ένας άνδρας πέθανε μπροστά μου, μία ζωή χάθηκε μπροστά στα μάτια μου. Ήμουν σοκαρισμένος. Ο ένοπλος ήταν ταραγμένος. Περπατούσε γύρω από τη σορό του πρέσβη, διαλύοντας κάποιες από τις φωτογραφίες που κρέμονταν στον τοίχο. Εγώ φοβόμουν και γνώριζα τον κίνδυνο ο ένοπλος να στραφεί προς το μέρος μου».

Στη συνέχεια ο Οζμπιλιτσί σκέφτηκε: «Ακόμα και αν με πυροβολήσει, με τραυματίσει ή με σκοτώσει, είμαι δημοσιογράφος. Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Θα μπορούσα να τρέξω μακριά χωρίς να βγάλω φωτογραφίες».

Ο φωτογράφος, παρά τον κίνδυνο παρέμεινε στο σημείο μέχρι την εκκένωση του χώρου και πριν ο εκτελεστής πέσει νεκρός.

«Όταν επέστρεψα στο γραφείο για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες, σοκαρίστηκα που είδα ότι ο ένοπλος βρισκόταν πίσω από τον πρέσβη ενώ μιλούσε», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί.