Τουλάχιστον τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των συριακών δυνάμεων ασφάλειας την ώρα που είναι δεκάδες οι συλλήψεις στις πόλεις Ζαμάλκα, Χαμουριέ, Καφάρ Μπάτνα, Σάκμπα,’Ερμπιν και Χαράστα, αλλά και απουσιάζει το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχόλιο στο θέμα του μακάβριου θανάτου του Μουάμαρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, επισημαίνεται σήμερα στη Δαμασκό από δυτικές διπλωματικές πηγές ότι, η ιρανική κυβέρνηση επιλέγει τώρα να καταδικάσει έστω καθυστερημένα τις σφαγές, τους θανάτους, που προκαλεί η βίαια καταστολή των ειρηνικών κινητοποιήσεων εκ μέρους των αρχών ασφάλειας της συμμάχου Συρίας.

Πιθανολογείται ότι η Τουρκία, όχι μόνον έκοψε τις γέφυρες με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και αξίωσε συγχρόνως η Τεχεράνη να σκληρύνει τη δική της στάση απέναντί της.

Στην πόλη Χομς χθες Παρασκευή οι κρατικές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 15 διαδηλωτές, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε άλλες τοποθεσίες στη Συρία.

«Με τον θάνατο του Καντάφι έκλεισε ενα κεφάλαιο. Εφόσον η κατάσταση στη Λιβύη σταθεροποιηθεί, θα πολλαπλασιαστεί η πίεση πάνω στο καθεστώς ‘Ασαντ», επισήμανε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής του Ερευνητικού και Αναπτυξιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας κ. Ζαν-Ιβ Μουασερόν.