«Βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο διάστημα και προς το μέλλον που ο θαυμάσιος κουβανικός λαός θα μπορέσει επιτέλους να ζήσει με την ελευθερία που τόσο του αξίζει», χαρακτήρισε τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τόνισε παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι «οι τραγωδίες, οι θάνατοι και ο πόνος που έχει προκαλέσει ο Φιντέλ Κάστρο δεν μπορούν να σβηστούν», η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία και η ευημερία του λαού της Κούβας.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε αναρτήσει στο Twitter το μήνυμα  «Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός!».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα προέδρου στις 20 Ιανουαρίου είχε απειλήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να ανατρέψει τη διπλωματική προσέγγιση με την Κούβα, λόγω ανησυχιών για τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή αυτής της μοναδικής φυσιογνωμίας» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σημείωσε ότι «τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας».

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε για να ξεχαστούν οι διαφορές του παρελθόντος.