Ανατολικοί άνεμοι ενίσχυσαν σήμερα πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε περιοχές με βλάστηση στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη με αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά ένας αυτοκινητόδρομος που ενώνει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ ενώ ένας υψηλόβαθμος υπουργός είπε πως ενδέχεται πολλές από τις πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρησμό.

Η ξηρασία σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση των πυρκαγιών αυτή την εβδομάδα στο κεντρικό και το βόρειο Ισραήλ, καθώς και σε τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης. Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

«Σχεδόν το 50% των πυρκαγιών οφείλονται προφανώς σε εμπρησμό«, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν στο Ραδιόφωνο του Στρατού, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος, άφησε να εννοηθεί ότι εκείνοι που τις προκάλεσαν μπορεί να μην είναι εβραίοι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε πως οι ερευνητές δεν έχουν μπορέσει ακόμη να προσδιορίσουν αν οποιαδήποτε από τις δεκάδες πυρκαγιές που έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα οφείλεται σε εμπρησμό. Είπε, ωστόσο, ότι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη (χθες) για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Μπένετ, ηγέτης του κόμματος Εβραϊκό Σπίτι, που τάσσεται υπέρ του εποικισμού, ανέφερε στο Twitter πως οι εμπρηστές προδίδουν το κράτος και υπονόησε πως μπορεί να μην είναι εβραίοι.

«Μόνο εκείνοι στους οποίους δεν ανήκει η χώρα είναι ικανοί να την κάψουν«, ανέφερε σε ένα tweet στα εβραϊκά.

Ο αυτοκινητόδρομος 443, που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ περνώντας μέσα από τη Δυτική Όχθη, ήταν κλειστός προσωρινά στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής καθώς οι φλόγες έφθασαν στην πόλη Μόντι’ιν, στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Μεγάλες φλόγες μαίνονται επίσης στα όρια της Χάιφα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, και οι αρχές συνέστησαν σε κατοίκους ορισμένων οδών να φύγουν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει αεροπορική πυροσβεστική υποστήριξη από την Κροατία την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρόζενφελντ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε την Τετάρτη με τον κροάτη και τον έλληνα ομόλογό του ζητώντας τους βοήθεια.

Η Τουρκία έχει επίσης στείλει ένα αεροπλάνο στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Νετανιάχου, ανεβάζοντας στα 16 τον συνολικό αριθμό των ξένων αεροσκαφών που βοηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Μια μοίρα πυροσβεστικών αεροπλάνων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναλάβει δράση μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών τη Δευτέρα, ρίχνοντας επιβραδυντικό υγρό στις φλόγες.

Ο Ρόζενφελντ είπε πως οι περισσότερες από τις μικρότερες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά τέσσερις μεγάλες φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Οι τοπικές μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν πως οι συνθήκες ξηρασίας –σε ορισμένες περιοχές του Ισραήλ δεν έχει βρέξει εδώ και μήνες– και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν για πολλές ημέρες και πως οι προοπτικές για εποχικές βροχοπτώσεις είναι μικρές.

Το 2010 μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο βόρειο Ισραήλ υπό παρόμοιες καιρικές συνθήκες μαινόταν για πολλές ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 άνθρωποι, οδηγώντας σε αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και στη δημιουργία μιας αεροπορικής πυροσβεστικής μοίρας.