Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στην αλβανική Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τον εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας Βαγγέλη Ντούλε.

«Το γεγονός ότι τον 17ο αιώνα στην Αθήνα ζούσε αλβανικός πληθυσμός δεν την καθιστά αλβανική πόλη, όπως και σήμερα το γεγονός ότι ζουν Έλληνες στη Χειμάρρα δεν την καθιστά ελληνική», σημείωσε ο αλβανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «παρά την πολιτική συμπεριφορά της Ελλάδας, κυρίως τη δεκαετία του ’90, καλωσόρισε και βοήθησε τους Αλβανούς με την ίδια αγάπη και ανθρώπινη αλληλεγγύη που οι Αλβανοί βοήθησαν τους Έλληνες που έμειναν χωρίς ψωμί κατά τη διάρκεια και μετά τον ελληνοιταλικό πόλεμο».

Ενώ σχολίασε και το ζήτημα των «Τσάμηδων»: «Για τις δύο χώρες θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις που να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και κανόνες. Πρώτον, θα θέλαμε να καταργηθεί το βασιλικό Διάταγμα για το εμπόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Δεν είναι ένα κατάλοιπο, είναι μια πράξη που έχει συνέπειες για τους Αλβανούς πολίτες. Εάν θέλετε να μην τους πούμε “Τσάμηδες”, δεν τους λέμε, εάν θέλετε να μην πούμε “τσάμικο”, δεν το λέμε. Aυτό όμως δεν παύει να είναι αλβανικό εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα της Αλβανίας, των Αλβανών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα επί της περιουσίας, είναι εκείνο που ονομάζεται “τσάμικο”».

Ο κ. Ντούλε του απάντησε πως «δεν υπάρχει πιο μαύρη κυβέρνηση από τη δική σου τα τελευταία 25 χρόνια».