Ο Φρανσουά Ολάντ, το φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, έχει χάσει έδαφος έναντι της αντιπάλου του Μαρτίν Ομπρί, δείχνει δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των ψηφοφόρων που ενστερνίζονται τις ιδέες του κόμματος ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των προκριματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Στην πρώτη δημοσκόπηση που γίνεται μετά τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, που καθόρισε ότι ο Ολάντ και η Ομπρί θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της 16ης Οκτωβρίου, ο Ολάντ βλέπει το ποσοστό του να πέφτει κατά τέσσερις μονάδες από αυτό που προβλεπόταν στο 54%.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Opinionway, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Le Figaro», η αντίπαλός του Ομπρί το βλέπει να αυξάνεται κατά τέσσερις μονάδες σε 46%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν τις απαντήσεις που έδωσαν στη δημοσκόπηση όλοι οι ψηφοφόροι οι «φίλα προσκείμενοι» στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που ψήφισαν στον πρώτο γύρο αυτών των «ανοιχτού τύπου» προκριματικών εκλογών.

Τώρα, μεταξύ των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ολάντ, ηγέτης του κόμματος για 11 χρόνια, συγκεντρώνει, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ευρύτερη υποστήριξη. Το 58% των μελών δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Ολάντ, έναντι ποσοστού 42% την Ομπρί.

Ο Ολάντ ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών της Κυριακής με ποσοστό 39%, έναντι ποσοστού 31% που συγκέντρωσε η Ομπρί.

Τη μεγάλη έκπληξη όμως στις προκριματικές της Κυριακής έκανε ο Αρνό Μοντμπούρ, ο οποίος εκφράζει την πιο αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

Ο Μοντμπούρ, ο οποίος επιθυμεί το κράτος να πάρει τον μερικό έλεγχο των τραπεζών και να εισαγάγει έναν κάποιου επιπέδου ευρωπαϊκό προστατευτισμό έναντι του κινέζικου ανταγωνισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 17% την Κυριακή, τριπλάσιο από αυτό που αναμενόταν.

Η νίκη του αυτή καθιστά λιγότερο βέβαιη τη νίκη του Ολάντ στον δεύτερο γύρο της 16ης Οκτωβρίου και μπορεί να φέρει πιο αριστερά τη ρητορική των Σοσιαλιστών κατά την προεκλογική εκστρατεία.