Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ επισκέφθηκε σήμερα τη Σύρτη, όπου οι δυνάμεις των νέων αρχών της χώρας προσπαθούν να διαλύσουν τους τελευταίους θύλακες αντίστασης των μαχητών που είναι πιστοί στον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή, που είναι η γενέτειρα του Καντάφι, μετέδωσε ότι ο Αμπντελτζαλίλ στεκόταν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και ότι οι μαχητές των νέων αρχών φώναζαν «Λιβύη, Λιβύη!» και πυροβολούσαν στον αέρα πανηγυρίζοντας κατά την άφιξή του.

Την ίδια ώρα μαχητές του νέου λιβυκού καθεστώτος στην ίδια πόλη δήλωσαν σήμερα ότι σύμφωνα με «πάρα πολλές μαρτυρίες» αιχμαλώτων ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Μουτάσιμ, βρίσκεται στη Σύρτη.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται εδώ. Έχουμε πάρα πολλές μαρτυρίες αιχμαλώτων για την παρουσία του. Εθεάθη πριν από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά», που είναι το κύριο νοσοκομείο της Σύρτης, δήλωσε σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μούσα Μπάκαρ, διοικητής των δυνάμεων του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στην πόλη.

«Είναι πολύ αδυνατισμένος, αλλά εξακολουθεί να αναγνωρίζεται εύκολα και κυκλοφορεί με πολιτικό αυτοκίνητο», προσέθεσε.

Ο Μπάκαρ σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά στηρίζονται στις μαρτυρίες περίπου τριάντα μαχητών που είναι πιστοί στον Καντάφι, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν σήμερα από τους μαχητές του νέου καθεστώτος.

Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου πήραν τον έλεγχο του Ιμπν Σίνα την Κυριακή. Πριν από την κατάληψή του, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι χρησιμοποιούσαν το κτίριο αυτό ως διοικητικό κέντρο. Ωστόσο την Κυριακή δεν εντοπίστηκε στο νοσοκομείο κανένα στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.