Κρίσιμη συνάντηση, με βασικό θέμα την εύρεση κοινής οδού για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης και την ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έχουν αύριο στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, λίγες μέρες πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», στο τραπέζι της συνάντησης θα βρεθούν επίσης ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), ενώ παράλληλα αντικείμενο διαφωνίας έχει αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν θα αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά τα επιτόκια και τη διάρκεια αποπληρωμής.

Παράλληλα, Βερολίνο και Παρίσι βλέπουν με διαφορετικό «μάτι» το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται πως μεγάλης έκτασης επανακεφαλαιοποίηση θα βάλει σε κίνδυνο την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας και για αυτό πιέζει για τη λύση του EFSF» εκτιμά ο Ζακ Ντελπλά, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης Σαρκοζί για οικονομικά θέματα. «Εκτιμώ ότι η Α. Μέρκελ θα επιμείνει στη θέση της για επανακεφαλαιοποίηση με εθνικά κεφάλαια» σημείωσε.

Η Κομισιόν από την πλευρά της σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.