Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγκίς, δήλωσε σήμερα ότι «ο γάλλος πρόεδρος καλό θα ήταν ν’ ασχοληθεί με τα προβλήματα των Γάλλων αντί να παριστάνει τον ιστορικό στο θέμα της αρμενικής γενοκτονίας».

«Θα ήταν καλύτερα για την ηρεμία στη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο να εγκαταλείψει ο Σαρκοζί το ρόλο του ιστορικού και να σπάσει λίγο το κεφάλι του για να βγει η χώρα του από την οικονομική δίνη στην οποία βρίσκεται και για να σκεφτεί σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μπαγκίς στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Ως πολιτικοί άνδρες, έχουμε αποστολή όχι να ορίσουμε το παρελθόν ή τα γεγονότα του παρελθόντος. Είναι να ορίσουμε το μέλλον» τόνισε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε το Σαρκοζί ότι εκμεταλλεύεται το αρμενικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Ο Σαρκοζί υιοθέτησε αυτή τη στάση πιθανότατα επειδή τρόμαξε με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία» είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται από χθες το Γερεβάν, κάλεσε την Άγκυρα ν’ αναγνωρίσει σύντομα, πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Μάιο του 2012, την αρμενική γενοκτονία το 1915 και το 1916 στην Τουρκία.