Η πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται σήμερα στο Στρασβούργο.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, οι κάτοικοι του βόρειου Κοσόβου καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και ζητείται επείγουσα και αντικειμενική έρευνα για τα πρόσφατα επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, καλεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεχίσουν το διάλογο με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και να βρουν ειρηνική λύση για το βόρειο Κόσοβο, ώστε να μην παραμείνει «μαύρη τρύπα» στα δυτικά Βαλκάνια εκτός του ελέγχου και των δύο πλευρών.

Εκτός από την κατάσταση στο Κόσοβο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εξετάσει την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία.