Δεν θεωρεί ήττα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, με το αποτέλεσμα να είναι συντριπτικό υπέρ του «όχι» αλλά με τη συμμετοχή να κινείται χαμηλότερα από το 45% και τις ψήφους που καταμετρήθηκαν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής καθώς η συμμετοχή δεν έφτασε το 50% κι έτσι κρίνεται άκυρο.

Έπειτα από εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης—η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας—και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα. «Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε.

Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλησε να δώσει νομική ισχύ στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προτείνοντας «αναθεώρηση του Συντάγματος» για να αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ. Αλλά δεν διαθέτουν μέσα για να αναγκάσουν τη Βουδαπέστη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητούν ανοιχτά το σχέδιο, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Διεκδικώντας ηγετικό ρόλο μεταξύ των λαϊκιστών πολιτικών που τάσσονται εναντίον της μετανάστευσης σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει στις κάλπες, από τη Γαλλία ως την Αυστρία και τη Γερμανία, ο Όρμπαν δήλωσε χθες «υπερήφανος» που οι Ούγγροι έγιναν «οι πρώτοι» που εκφράστηκαν σε ένα δημοψήφισμα για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών».

Η αντιπολίτευση και ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας «εκστρατεία φόβου» στη χώρα. Ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, αντίπαλος του Όρμπαν ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018, απαίτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την παραίτηση του πρωθυπουργού.