Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στην Ευρώπη από το 1992 μέχρι σήμερα εν ώρα του καθήκοντος, τονίζει ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Τα κρούσματα δολοφονιών δημοσιογράφων στις διάφορες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αυξάνονται και πληθύνονται επικίνδυνα τονίζει ο Επίτροπος, υπενθυμίζοντας τις αποτρόπαιες δολοφονίες του Χραντ Ντινκ στην Τουρκία, του Γκεόργκι Γκονγκάτζε στην Ουκρανία, του Ελμάρ Χιουσγιένοφ στο Αζερμπαϊτζάν και της Αννα Πολιτκόφσκαγια στην Ρωσία, πριν από πέντε χρόνια.

Επικαλούμενος στοιχεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Χάμμαρμπεργκ υπογραμμίζει ότι για τις 30 δολοφονίες δημοσιογράφων που έγιναν από το 2007 μέχρι σήμερα στην Ευρώπη συνελήφθησαν μόνον δέκα ύποπτοι.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες, για την αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου και την λειτουργία του δικαστικού συστήματος, καταλήγει ο Επίτροπος.

Υποστηρίζοντας ότι η προστασία των δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, ο Επίτροπος αναφέρεται στην λογοκρισία που ασκείται κατά των δημοσιογράφων, είτε με την μέθοδο της κατάθεσης αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση είτε με τις απευθείας απειλές στους ίδιους ή τους οικείους τους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται όταν οι αρχές ανέχονται να απειλούνται ή να δολοφονούνται δημοσιογράφοι, λέει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.

Ο Επίτροπος τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης του αδικήματος της συκοφανικής δυσφήμισης από δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωματων των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους με ασφαλή τρόπο, χωρίς το φόβο παρενοχλήσεων, επιθέσεων, ξυλοδαρμών.