Υπέρ της επεξεργασίας ενός νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων για την άσκηση πίεσης επί της Κίνας ώστε να αυξήσει την ισοτιμία του γιουάν ψήφισε χθες η αμερικανική Γερουσία.

Το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

«Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συναλλαγματική ανισορροπία για να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού, το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και παρεμβαίνει στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου 2012, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία, με ποσοστό ανεργία στο 9,1% , πλήττεται από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και πολλά μέλη του Κονγκρέσου κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι δεν επιπλήττει ευθέως την Κίνα για τη χειραγώγηση του γιουάν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει επιλέξει μία πολιτική διαλόγου με το Πεκίνο, δεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο.