Για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών, λίγη ώρα αφότου η αστυνομία έδωσε τελικά στη δημοσιότητα βίντεο από το επεισόδιο στο οποίο σκοτώθηκε ο 43χρονος Κιθ Σκοτ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά ωστόσο που η αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, προειδοποιώντας ότι θα συλλάβει όποιον δεν το τηρήσει. Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της αστυνομίας διαλύθηκε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Τα δύο βίντεο που δημοσιοποίησε η αστυνομία δεν έλυσαν πάντως το μυστήριο για το αν ο Σκοτ κρατούσε ή όχι όπλο, όταν πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας Κερ Πάτνεϊ παραδέχτηκε ότι οι εικόνες αυτές είναι «ανεπαρκείς» και δεν αποδεικνύουν ότι το θύμα οπλοφορούσε, όμως υποστήριξε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους άλλα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση τους.

Οι αστυνομικοί, που προσπαθούσαν να συλλάβουν ένα άλλο πρόσωπο, είδαν τον Σκοτ να κάθεται στο αυτοκίνητό του, σε ένα πάρκινγκ, και υποστηρίζουν ότι είχε στην κατοχή του ένα τσιγάρο μαριχουάνας και ένα όπλο.

«Κοιτούν στο αυτοκίνητο και βλέπουν τη μαριχουάνα, δεν αντιδρούν. Βλέπουν το όπλο και πιστεύουν ότι πρέπει» να δράσουν, εξήγησε ο Πάτνεϊ.

Η οικογένεια του Σκοτ αμφισβητεί έντονα τους ισχυρισμούς της αστυνομίας για την ύπαρξη όπλου, ωστόσο η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν ένα τσιγάρο μαριχουάνας, μια θήκη όπλου που φοριέται στον αστράγαλο και ένα γεμάτο όπλο όπου, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA του θύματος.

char4 char2 char3

Στο ένα βίντεο, τραβηγμένο από την κάμερα ενός περιπολικού, φαίνεται ο 43χρονος πατέρας επτά παιδιών να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να απομακρύνεται από αυτό. Οι αστυνομικοί του φωνάζουν να πετάξει το όπλο, όμως δεν διακρίνεται καθαρά αν κρατάει κάτι στα χέρια του. Ακούγονται τέσσερις πυροβολισμοί και ο Σκοτ πέφτει στο έδαφος.

Στο δεύτερο, που γυρίστηκε από την κάμερα που είχε επάνω του ένας αστυνομικός, δείχνει ο Σκοτ να έχει πέσει στο έδαφος.