Συναυλίες κατά του ρατσισμού και των αστυνομικών ωμοτήτων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον αμέσως μετά τα εγκαίνια του μουσείου αφροαμερικανικής ιστορίας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις υπαίθριες συναυλίες που είχαν δωρεάν είσοδο, τις οποίες έδωσαν τα αμερικανικά συγκροτήματα Living Colour, Public Enemy και The Roots μπροστά από το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής ιστορίας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Freedom Sounds».

Τα τρία συγκροτήματα, διευκρίνισαν οι διοργανωτές, εκπροσωπούνται εξάλλου σε μια έκθεση του μουσείου που είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά των μαύρων Αμερικανών στον τομέα της μουσικής.

Και τα τρία συγκροτήματα είναι γνωστά για την δέσμευσή τους ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις που υπέστη η μαύρη κοινότητα στις ΗΠΑ.

«Είναι μεγάλη τιμή να παίξουμε για τα εγκαίνια αυτού του μουσείου», εξήγησε ο τραγουδιστής των Living Colour, που έπαιξαν πρώτοι στο μέσο του National Mall, αυτού του μεγάλου πράσινου χώρου στην καρδιά της Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια, το νεοϋορκέζικο συγκρότημα της ροκ κατήγγειλε την αστυνομική βία, την ώρα που η χώρα γνωρίζει νέες εντάσεις μετά τον θάνατο Αφροαμερικανών από τις δυνάμεις της τάξης τις τελευταίες ημέρες.

«Πότε θα σταματήσει αυτό; Πόσα ονόματα θα πρέπει ακόμη να μνημονεύουμε; Πόσα περισσότερα μέχρι το τέλος της χρονιάς;”.

“Οποιοσδήποτε ανάμεσά μας μπορεί να βρεθεί στο κακό σημείο την κακή ώρα», δήλωσε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, πριν ερμηνεύσει το κομμάτι “Who shot ya?” (“Ποιος σε πυροβόλησε;”), το οποίο αρχίζει με αυτούς τους στίχους: “Η βία από όπλο στερεί τη ζωή από έναν νεαρό Αφροαμερικανό κάθε πέντε ώρες”.

Το συγκρότημα Public Enemy επίσης χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου, το οποίο «δεν είναι ένα σύμβολο, ούτε ένα τρόπαιο».

«Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», τόνισε ο Φλέιβορ Φλαβ, ο ράπερ του συγκροτήματος χιπ-χοπ ζητώντας από τον κόσμο να υψώσει τη γροθιά του και να «απορρίψει τον ρατσισμό».

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται απόψε, έπειτα από νέα σειρά συναυλιών.