Μια φορά κάθε χρόνο, οι πιλότοι της αμερικανικής 5ης πτέρυγας βομβαρδιστικών ελέγχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων βομβαρδισμού με πυρηνικά.

Φέτος, 12 θηριώδη B-52 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου απογειώθηκαν από το στρατιωτικό διάδρομο στην αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα και ο φακός βρισκόταν εκεί.

takeoff2

Η στρατιωτική άσκηση με το όνομα Prairie Vigilance, μάλλον αιφνιδίασε τους ένστολους, καθώς ο διοικητής Douglas Warnock έδωσε εντολή να εκτελεστεί η άσκηση μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

«Με το να ξεκινήσει μια βδομάδα νωρίτερα, δίνει στους αεροπόρους τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους…», σχολίασε ο ίδιος σύμφωνα με το popularmechanics.com.

takeoff

Αν και τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά, σήμα κατατεθέν της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, πετούν από τη δεκαετία του ‘50, εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην «πυρηνική κυριαρχία των ΗΠΑ».

Το B-52 είναι μεγάλο, άσχημο και χοντρό (από τις λέξεις «Big Ugly Fat», «BUF»), όπως το αποκαλούν πιλότοι και μηχανικοί, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τόνους πυρομαχικών, ενώ έχει ακτίνα δράσης πάνω από 8.800 μίλια, χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό.