Μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου αναφέρεται στα «διπλά γενέθλια» της ιταλικής πολιτικής: ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι «κλείνει» σήμερα τα 75, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, τα 60.

Ο Μπερλουσκόνι -ως γνωστόν- έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «σκοπεύει να ζήσει μέχρι τα 120» και οι προσωπικοί του γιατροί επιμένουν ότι «η βιολογική του ηλικία είναι κατά είκοσι χρόνια μικρότερη από την πραγματική».

Στην παρούσα φάση, όμως, η καθημερινότητά του, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς γαλήνια.

Η Καθολική Εκκλησία του ασκεί έντονη, έμμεση κριτική, το σκάνδαλο με τις συνοδούς πολυτελείας συνεχίζεται και προμηνύονται νέες ανακρίσεις , ενώ ουδείς γνωρίζει αν η οικονομική κρίση θα τον αναγκάσει να λάβει και νέα, έκτακτα μέτρα.

Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από την άλλη, μετά από μια δύσκολη περίοδο εσωκομματικών αμφισβητήσεων, ελπίζει ότι θα καταφέρει να οδηγήσει και πάλι το κόμμα του στην εξουσία: ή με πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, ή με την σύσταση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Πολλοί όμως σχολιαστές, του καταλογίζουν έλλειψη μαχητικότητας και υπερβολικά χαμηλούς τόνους.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, για τα… ωροσκόπια, τόσο ο «μίστερ τιβί», όσο και ο κεντροαριστερός αντίπαλός του , μπορούν να είναι απόλυτα ήσυχοι: τα μηνύματα των άστρων -για όσους θέλουν να τα πιστεύουν- τους λένε ότι χαίρουν απόλυτης υγείας, ότι θα συνεχίσουν να είναι τυχεροί στον έρωτα και ότι θα σημειώσουν νέες επαγγελματικές επιτυχίες.

Οι ιταλοί, περιμένουν να δουν τι μπορεί να σημαίνουν, όλα αυτά -και το τελευταίο, ιδίως, σημείο- για την πολιτική διοίκηση της χώρας, και άρα, για το ίδιο τους το μέλλον.