Ενθαρρυμένη από την «ιστορική» κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα επιχειρεί να επαναλάβει σήμερα την επίδειξη ισχύος της, καλώντας τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν ξανά υπέρ του δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο.

Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη, η θητεία του οποίου λήγει το 2019, καλούνται και αυτοί με τη σειρά τους να διαδηλώσουν «υπέρ της ειρήνης» σε όλη τη χώρα.

«Οι βίαιοι, οι φασίστες, οι πραξικοπηματίες απομονώνονται ολοένα και περισσότερο. Εμείς, ενωνόμαστε ολοένα και περισσότερο», είπε ο Μαδούρο αργά το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Μέσα σε τεταμένο πολιτικό κλίμα, οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν ασυμβίστες: οι τσαβίστες (σ.σ. από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, που πέθανε το 2013 μετά από 14 χρόνια στην εξουσία) κάνουν λόγο για απόπειρα ανατροπής του Μαδούρο, η δημοτικότητα του οποίου φθίνει συνεχώς εξαιτίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα. Η αντιπολίτευση, που από τον Ιανουάριο ελέγχει το κοινοβούλιο, καταγγέλλει τις «διώξεις» και την «καταστολή» μετά τις συλλήψεις πολλών ακτιβιστών και διαδηλωτών.

«Χλευάζουν την υπομονή που κάνει ο λαός, για αυτό θα κινητοποιηθούμε και θα κάνουμε μια επίδειξη πολιτικής συνείδησης», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Όμως «τι θα γίνει αν συνεχίσουν να κοροϊδεύουν έτσι; μια κοινωνική έκρηξη», προειδοποίησε.

Μετά τη διαδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου στο Καράκας, όπου συγκεντρώθηκαν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι σύμφωνα με τους οργανωτές (μόνο 30.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση), αυτή τη φορά τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει η περιφέρεια, είπε ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού συνασπισμού MUD, Χεσούς Τορεάλμπα. «Θέλουμε να επιταχύνουμε την πολιτική και εκλογική λύση αυτής της κρίσης», πρόσθεσε, καλώντας τον κόσμο να διαδηλώσει έξω από τα γραφεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE). Ο οργανισμός αυτός, που κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για να βοηθήσει τον Μαδούρο, έκλεισε τα περιφερειακά γραφεία του για προληπτικούς λόγους.

Αν το δημοψήφισμα γίνει πριν τις 10 Ιανουαρίου 2017 και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την αντιπολίτευση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Αν γίνει αργότερα, ο Νίκολας Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον νυν αντιπρόεδρό του.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η πιθανή αλλαγή του σοσιαλιστικού μοντέλου που ακολουθεί η Βενεζουέλα εδώ και 18 χρόνια: η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μόνο αυτή είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που συνδέεται με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού (το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα φτάσει το 720% φέτος) ενώ ταυτόχρονα τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει.

Για να κατευνάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οι αρχές επιτάχυναν πρόσφατα τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, με τη βοήθεια του στρατού. Και για να φρενάρουν τα σχέδια της αντιπολίτευσης, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Το δημοψήφισμα δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να διεξαχθεί φέτος (…) Αν οργανωθεί, αυτό θα γίνει γύρω στον Μάρτιο» του 2017, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), Ντιοσντάντο Καμπέλο.

Εκτός από τις συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της CNE η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν συμβολικά και στο Καράκας, διακόπτοντας την κυκλοφορία επί 10 λεπτά.

Το επόμενο βήμα στη μακρά κούρσα μετ’ εμποδίων για το δημοψήφισμα είναι η συγκέντρωση τεσσάρων εκατομμυρίων υπογραφών (το 20% του εκλογικού σώματος) μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Στις 13 Σεπτεμβρίου η CNE θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης αυτής της διαδικασίας. Προκειμένου να διατηρήσει και να εντείνει τις πιέσεις, η αντιπολίτευση σχεδιάζει άλλη μία ημέρα κινητοποιήσεων, ακριβώς την επομένη.