Εννέα αστυνομικοί και έντεκα αντάρτες έχασαν την ζωή τους σήμερα σε ένα νέο κύμα βιαιοτήτων στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο στοίχισε τη ζωή του επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χόρι, στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Ο Μοχάμαντ Γκιουλ κατευθυνόταν στο αρχηγείο της περιφέρειας όταν το αυτοκίνητό του έπεσε στην βόμβα. Τρεις σωματοφύλακες τραυματίστηκαν από την έκρηξη» ανέφερε ο αστυνομικός Γκιουλάμπ Χαν.

Στο μεταξύ, οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν όταν αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην Χελμάντ.

«Ένας αστυνομικός που είναι πιθανό να σχετίζεται με τους τρομοκράτες και να κατέστρωσε το σχέδιο της επίθεσης διέφυγε μαζί με τους αντάρτες» ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Σε μία άλλη επαρχία, στην Νανγκαρχάρ, έντεκα αντάρτες σκοτώθηκαν και επτά άλλοι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν δήλωσε ότι στο Αφγανιστάν παρατηρείται «σημαντική πολιτική αστάθεια και ανησυχητικά επίπεδα ανασφάλειας».

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν κατά 39% τον Αύγουστο σε σχέση με το 2010.

«Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να αποτελούν την πλειοψηφία των περιστατικών» ανέφερε η έκθεση.

Η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των στρατιωτικών αξιωματούχων του συνασπισμού που κάνουν λόγο για μείωση των περιστατικών βίας.

Ακόμη, οι επτά περιοχές ο έλεγχος των οποίων πέρασε από τις δυνάμεις του συνασπισμού στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τους αντάρτες οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί και αμφισβητούν την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να διατηρήσουν την ασφάλεια, προσθέτει η έκθεση.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατέγραψε 971 θανάτους αμάχων και 1.411 τραυματίες από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μία αύξηση της τάξεως του 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2010.