Η οργάνωση Τζαμαάτ ουρ Αχράρ, μια φράξια των Ταλιμπάν του Πακιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε δικαστήριο της πόλης Μαρντάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση, για την οποία ανέλαβε και πάλι την ευθύνη η ίδια οργάνωση, σε χριστιανική συνοικία στην ίδια περιοχή από την οποία σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εστάλη στο Reuters ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εχσανουλάχ Εχσάν δηλώνει ότι η Τζαμαάτ ουρ Αχράρ θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις.

«Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από εγκαταστάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης όπως και των δικαστηρίων που δεν είναι ισλαμικά. Θα βρεθούν στο στόχαστρο κι άλλων επιθέσεων», προσθέτει ο ίδιος στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση που έγινε έξω από το δικαστήριο στην Μαρντάν, σύμφωνα με αξιωματούχο των σωστικών συνεργείων.

Από το σημείο των εκρήξεων στο δικαστήριο ανασύρθηκαν οι σοροί δικηγόρων, αστυνομικών και πολιτών, δήλωσε ο Χάρις Χαμπίμπ, επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών της πόλης Μαρντάν στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνχβα.

«Πρώτα σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη και ακολούθησε μια μεγάλη», πρόσθεσε ο Χαμπίμπ σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters σχετικά με την επίθεση αυτή.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Εζάζ Χαν δήλωσε στο AFP ότι ένας καμικάζι άνοιξε πυρ για να μπορέσει να περάσει στην είσοδο του δικαστηρίου και μετά έριξε χειροβομβίδες ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος, προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σύμφωνα με άλλον αστυνομικό που επικαλείται το AFP, τον Φάιζαλ Σέχζαντ, ο καμικάζι ήταν ζωσμένος με τουλάχιστον 8 κιλά εκρηκτικών.

Στην άλλη επίθεση που έγινε μερικές ώρες νωρίτερα τέσσερις οπλισμένοι άνδρες που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά άνοιξαν πυρ σε χριστιανική συνοικία στην περιοχή της Χιμπέρ όπου ζουν φυλές, κοντά στην Πεσαβάρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός φρουρού της ασφάλειας και ενός πολίτη που ήταν κάτοικος της περιοχής, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι επιτιθέμενοι αντήλλαξαν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας και εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό, ο οποίος διευκρίνισε αργότερα ότι η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Οι αρχές προχώρησαν μετά την επίθεση αυτή «σε μια έρευνα από σπίτι σε σπίτι», σύμφωνα και πάλι με τον στρατό.

Στην ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες, ένας αστυνομικός και δύο πολίτες φρουροί ασφαλείας, κατέληξε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Τζαμαάτ ουρ Αχράρ που μάχεται για την ανατροπή της κυβέρνησης και την επιβολή στη χώρα του ισλαμικού νόμου έχει και στο παρελθόν βάλει στόχο χριστιανικές κοινότητες στο Πακιστάν.

Την ημέρα του χριστιανικού Πάσχα είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε πάρκο στη Λαχώρη από την οποία σκοτώθηκαν 72 άνθρωποι, οι 29 από τους οποίους ήταν παιδιά.

Οι χριστιανοί στο Πακιστάν, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια σε μια χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν αποτελέσει στόχο αρκετών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.