Τον επόμενη μήνα θα επισκεφτούν την Αυστραλία η 85χρονη βασίλισσα Ελισάβετ και ο 90χρονος πρίγκηπας Φίλιππος προκειμένου εκείνη να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που θα διεξαχθεί στο Περθ από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Το βασιλικό ζεύγος θα φθάσει στις 19 Οκτωβρίου στην Καμπέρα και στις 24 του μήνα θα επισκεφθεί το Μπρισμπέιν, ενώ στις 26 θα περάσει για λίγο και από τη Μελβούρνη, καθ’ οδόν προς το Περθ, γεγονός που προκάλεσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του πολιτειακού πρωθυπουργού Τεντ Μπέιλιου.

Η βασίλισσα είναι επικεφαλής της Συνόδου το επίσημο θέμα της οποίας είναι το χτίσιμο της εθνικής και παγκόσμιας συνοχής.

Στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος, συγκαταλέγονται οι προκλήσεις της ασφάλειας τροφίμων και η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και διαχείριση των φυσικών πόρων.

Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, με σκοπό τη συζήτηση παγκόσμιων θεμάτων και θεμάτων που αφορούν την Κοινοπολιτεία, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για την προώθηση συλλογικών πολιτικών και πρωτοβουλιών για τα θέματα αυτά.