«Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος με προσέγγισε για να με ρωτήσει αν θα είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε κριτικά με το κίνημα του Γκιουλέν στο Βερολίνο και να υποστηρίξουμε αν χρειαστεί μέτρα εναντίον του», αποκάλυψε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας στην εφημερίδα Bild. Ειδικότερα η προσέγγιση αφορούσε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κινήματος, όπως διευκρίνισε.

Ο Μίχαελ Μίλερ, όμως, απέρριψε την πρόταση και «κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές διαμάχες δεν μπορούν να διεξαχθούν σε γερμανικό έδαφος». Εάν το κίνημα Γκιουλέν τηρεί τους κανόνες δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε μέτρα εναντίον του, είπε στην εφημερίδα και τόνισε με έμφαση: «Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από τον κύριο Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πράσινος δήμαρχος της Βάδης Βιτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν έχει επίσης καταγγείλει στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο Τούρκος πρόξενος της Στουτγάρδης προσπάθησε να επηρεάσει την τοπική κυβέρνηση, η οποία συναποτελείται από τους πράσινους και τους χριστιανοδημοκράτες. Με επιστολή του ζήτησε να γίνει έλεγχος σε ενώσεις, ιδρύματα και σχολεία, τα οποία κατά τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του κινήματος Γκιουλέν. Ο Κρέτσμαν όμως απέρριψε το αίτημα όπως και ο Μίλερ.