Δύο σιαμαία αγοράκια που γεννήθηκαν τον Ιούλιο στην Ανατολική Γούτα, ένα προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, μεταφέρθηκαν σήμερα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Δαμασκού, ενώ τουλάχιστον άλλοι 20 ασθενείς που χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική βοήθεια περιμένουν τη σειρά τους για να μεταφερθούν επίσης σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας προκειμένου να σωθεί η ζωή τους.

Ο Μοάζ και ο Ναουράς γεννήθηκαν ενωμένοι στις 23 Ιουλίου στο νοσοκομείο Ζάχρα της Ανατολικής Γούτας. Σύροι γιατροί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ζήτησαν βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα νεογέννητα.

«Το νοσοκομείο (σ.σ. της Ζάχρα) δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό και δεν είναι σε θέση να κάνει την εγχείριση που χρειάζονται τα δίδυμα για να ζήσουν», ανέφερε σε επιστολή της η Συροαμερικανική Ιατρική Ένωση.

«Τα δίδυμα, η μητέρα τους και μια θεία τους μεταφέρονται τώρα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο» της Δαμασκού με ασθενοφόρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, ανακοίνωσε η Ελίζαμπεθ Χοφ, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία. «Διαπραγματευόμασταν τη μεταφορά εδώ και μερικές ημέρες», εξήγησε η Χοφ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ΠΟΥ θέλει επίσης να απομακρύνει βαριά ασθενείς και τραυματισμένους από το Χαλέπι, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ανατολική πλευρά της πόλης ελέγχεται από τους αντάρτες και πολιορκείται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, όμως στις αρχές της εβδομάδας οι αντάρτες έσπασαν την πολιορκία και άνοιξαν έναν διάδρομο συνδέοντας μεταξύ τους απομονωμένα μέχρι τότε προάστια της πόλης.

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για παύση των εχθροπραξιών» προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες και οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες που χρειάζονται φροντίδα, συνέχισε η Χοφ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο Οργανισμός έχει λάβει έναν κατάλογο με ασθενείς που χρειάζονται άμεση μεταφορά από την Μαντάγια (πολιορκείται από το καθεστώς), τη Φούα και την Κεφράγια (πολιορκούνται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης) στην επαρχία Ιντλίμπ. «Δεν έχουμε ακόμη λάβει την άδεια να τους παραλάβουμε», είπε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα διάβασε τα ονόματα των ασθενών στη Μαντάγια και τη Φούα, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι είναι μικρά παιδιά. «Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να τους απομακρύνει. Χρειάζονται απελπισμένα κατεπείγουσα ιατρική βοήθεια. Γιατί να μην είναι δυνατόν αυτό; Δεν θα πρέπει να περιμένουμε για μια εκεχειρία στο Χαλέπι ή μια συνολική εκεχειρία, αυτό θα έπρεπε και πρέπει να γίνει πριν να είναι πολύ αργά», τόνισε.

«Δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι», υπογράμμισε ο ντε Μιστούρα.