Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ τόνισε σήμερα ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία «αποκλείει ρητώς» την θανατική ποινή, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της επαναφοράς της στην Τουρκία.

«Οι πολιτικοί οφείλουν να προασπίζονται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αποκλείει ρητώς την επιβολή της ποινής του θανάτου», ανέφερε ο Γιάγκλαντ σε μια δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, αντιδρώντας σε πρόσφατες τοποθετήσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε ξανά λόγο την Κυριακή για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επαναφέρει τη δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών «εάν (το) επιθυμεί ο λαός», κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων.

Το ΣτΕ, ένας πανευρωπαϊκός θεσμός που είναι χωριστός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν δέχεται στους κόλπους του παρά μόνο κράτη που είτε έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, είτε έχουν κηρύξει—όπως η Ρωσία—μορατόριο στην επιβολή της.

Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σηματοδοτούσε επίσης την διακοπή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την εισδοχή της στην ΕΕ.

Ο Γιάγκλαντ ήταν ένας από τους πρώτους ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, στις αρχές του Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Γιάγκλαντ ικανοποίησε τους οικοδεσπότες του, επικρίνοντας την «έλλειψη κατανόησης» από μέρους των ευρωπαίων όσον αφορά τις προκλήσεις με τις οποίες τέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση στην Άγκυρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ταυτόχρονα όμως επέμεινε στην ανάγκη να προστατευθεί το κράτος του δικαίου, ενώ η κυβέρνηση ήδη είχε εξαπολύσει στον στρατό, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία και στον Τύπο ένα τεράστιο κύμα εκκαθαρίσεων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα πως βρίσκεται πίσω από τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Ενώ καταγράφεται νέα ψύχρανση των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί ένας διάλογος με την Τουρκία, ώστε να παραμείνει «εντός του πλαισίου» της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψής του στην Τουρκία ενώπιον των πρεσβευτών του ΣτΕ, ο Γιάγκλαντ απηύθυνε έκκληση να αρχίσει «ένας διάλογος ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα χειριστεί αυτή την κατάσταση», σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή.

Το ΣτΕ αντιμετώπισε με επικριτικό τρόπο ειδικά το προεδρικό διάταγμα το οποίο επιτρέπει την προφυλάκιση έως και για τριάντα ημέρες, που δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συμβατό με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Γιάγκλαντ είχε επίσης αναγνωρίσει ότι υπάρχει «αληθινός κίνδυνος» αθώοι να κατηγορηθούν άδικα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων.

Καθώς η Διεθνής Αμνηστία επικαλείται «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία» που τεκμηριώνουν ότι κρατούμενοι βασανίζονται στην Τουρκία, ο Γιάγκλαντ απηύθυνε επίσης έκκληση, ενώπιον των πρεσβευτών, να επιτραπεί μια επίσκεψη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε τουρκικά σωφρονιστικά καταστήματα.